Voor de nieuwe Staantribune bezochten we TSV 1860 München, dat eindelijk weer speelt in het vertrouwde Stadion an der Grünwalder Straße. Een voorproefje:

Door de dubbele degradatie staat vandaag de derby tegen Bayern München op het programma. Niet tegen het eerste, maar het tweede elftal van de Rekordmeister. Toch is er een grote politiemacht op de been. Voor Sechzig is dit de grootste wedstrijd van het seizoen, want de rest van de Regionalliga Bayern bestaat uit dorpsclubs en de tweede elftallen van Nürnberg, Ingolstadt en Augsburg. Niet echt tegenstanders die heel erg aanspreken. Daarom is de wedstrijd van vandaag door veel supporters met rood omcirkeld.

Zo ook door Steven Boer, een Nederlander die voor de ANWB in München werkt en een seizoenkaart heeft van de club. “Sechzig speelt dit seizoen tegen echt heel kleine clubs. Zo kwam Pipinsried op bezoek. Die club speelt in een dorpje waar 550 mensen wonen. Die nemen dan ook letterlijk een paar man mee. Vandaag is het hele uitvak gevuld en hopelijk hangt er een derbysfeer.”

De supporters van Bayern hebben er ook veel zin in. Zij zeggen altijd geen oog te hebben voor Sechzig, dat sinds 2004 niet meer in de Bundesliga speelt, maar vooral lokale fans van de Rekordmeister vinden het heerlijk als het slecht met ze gaat. Ik spreek iemand aan met een trui waar achterop “Euer hass ist unser stolz” staat gedrukt. Hij stelt zich voor als Toni.

“Zij zijn altijd met ons bezig. Vandaar deze trui, al geldt deze boodschap voor alle Duitse clubs. Iedereen is jaloers op onze successen. Die afgunst is heerlijk. Net zoals ik genoten heb van de dubbele degradatie van Sechzig. Eindelijk zijn die parasieten verdwenen uit ons stadion. Moet je kijken in wat voor krot ze nu spelen? Ze vinden het zogenaamd geweldig dat ze hier weer voetballen, maar twee tribunes hebben niet eens daken. En hoeveel man kunnen er hier in? Twaalfduizend of zoiets? En dat is dan zogenaamd de club van de stad. Laat je niets wijsmaken, München is rood.”

Lees het hele artikel over TSV 1860 München, geschreven door redacteur Joris van de Wier, in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat PSV de Europa Cup I won. Staantribune-redacteur Stijn Slaats schreef een persoonlijk verhaal over 1988, hét succesjaar van de Eindhovenaren. Hans van Breukelen, de held van de finale tegen Benfica, en aanvoerder Eric Gerets staan op de cover van Staantribune nummer 16, dat vrijdag 26 januari is verschenen. Een voorproefje in elf seconden:

Verder bezochten wij voor dit eerste nummer van de vierde jaargang onder meer Sheffield FC, de oudste voetbalclub ter wereld en Jan Boskamp in België. Ook maakten we portretten van voetbalstad Parijs en het Russische Kaliningrad, een van de speelsteden van het WK dit jaar. In eigen land bezochten redacteur Dave Aalbers en fotograaf Andy Zuidema de Groesbeekse derby tussen (het inmiddels failliete) Achilles ’29 en De Treffers en ging Menno Pot met rapper Sticks mee naar een wedstrijd van diens favoriete club, PEC Zwolle.

Verder onder meer: 
– Interview met Jeroen Verhoeven, oud-keeper van onder meer RKC en FC Volendam
– Jeunesse d’Esch, het Juventus van Luxemburg
– Een eerbetoon aan Mister Feyenoord, Coen Moulijn 
– Nieuwe rubriek: ‘De Verzamelaar’, dit keer over bijzondere wedstrijdposters
– Interview met de ‘Vogelman’ van Vitesse
– Voetbal & Muziek: TOP Oss
– Marco van Basten
– Streetart van Kamp Seedorf
en de gebruikelijke rubrieken, zoals de column van Frank Heinen, de Top 5 (over verslaafde voetballers), Het Shirt (Nantes) en schitterende fotoreportages!

Bestel Staantribune #16 nu in de webshop!