Het is afgeladen vol in het studentenhotel in Noord-Londen, waar de bioscoopzaal is omgetoverd tot een perszaal. 360 journalisten, vertelt de perschef van de ConIFA. Inmiddels heeft de Engelse pers het toernooi al omgedoopt tot de ‘rebel world cup.’ Het is dezelfde perschef die Staantribune-redacteur Joris van de Wier twee jaar geleden in Abchazië per ongeluk blesseerde tijdens een onderling wedstrijdje met de pers. Hij weet het en biedt nogmaals zijn excuses aan. Stiekem glimlachend, dat wel.

Per Anders Blind, president van de ConIFA, wordt voor de camera van FC Afkicken gehaald. Ik ken hem nog van twee jaar geleden, en hij zegt meteen dat hij dit jaar zelf niet meedoet in de wedstrijd tegen de journalisten: kapotte knieën. Ook hij herinnert zich de actie van de perschef nog en vertelt met een knipoog dat ik op moet passen dit jaar met de wedstrijd.

Powerpoint

De laatste journalisten persen zich naar binnen, waarna de perschef zijn praatje start. Zijn Powerpoint-presentatie start met het officiële ConIFA WK-lied, gemaakt door niemand minder dan de fouter dan foute band Right Said Fred. Het past perfect bij de rebel world cup. Nadat het lied is afgelopen, lepelt de perschef de highlights van de vorige toernooien op, waarbij hij na elke dia naar zijn laptop loopt om de volgende dia aan te klikken.

Na zijn praatje is het de beurt aan het bestuur van de ConIFA. De perschef zegt dat men vragen kan stellen, maar het blijft doodstil in de zaal. Journalisten die kijken om zich heen en schuifelen een beetje op hun stoelen. ‘Mooi!’ zegt ConIFA-president Per Anders Blind, dan kunnen we nu aan een pint!’ Ik zie het nog niet gebeuren bij de FIFA.

Vervolgens barst het vragenvuur echter toch los. Een oudere journalist voor mij heeft een krakkemikkig toetsenbord meegenomen en aangesloten op zijn laptop; waarom is mij een raadsel. Hij tikt ongegeneerd op zijn toetsenbord en overstemt met zijn lawaai daarbij bijna de sprekers. De boze blikken van de mediamanager en andere journalisten deren hem niet.Persconferentie van  de 'rebel world cup'

Mierenhoop

Na afloop is de mixed zone een mierenhoop, waarbij journalisten zich verdringen rondom met name de coach en de aanvoerder van Tibet. Dat was te verwachten. Ze krijgen hulp van een begeleider, die een voordringende journalist wegstuurt. Ik wacht geduldig mijn beurt af en neem ze mee naar een aparte ruimte, waar ik ze aflever voor de camera van FC Afkicken. Een oase van rust voor hen. ‘This is a different cook”, zou Van Gaal zeggen. Deze aandacht hadden ze totaal niet verwacht. De aandacht van de pers is enorm, ziet ook de mediamanager. Hij tikt me aan en zegt dat als we iets nodig hebben, hij dat wel regelt. Wij waren immers ook al in Abchazië van de partij.

Tibet op de 'rebel world cup'

Als  we een dikverdiende pint pakken, zit het bestuur van de ConIFA naast ons. Er wordt geen alcohol geschonken in het studentenhotel, maar het bestuur heeft een paar dozen Corona’s in de supermarkt gekocht en mee naar binnengesleept. Het schoolreisjesgevoel overheerst bij de ‘rebel world cup’ en misschien tekent dat de ConIFA en het toernooi nog het meest. Love it.

FC Afkicken en Staantribune staan komende dagen in het teken van het ConIFA WK. Volg het toernooi via het Youtube-kanaal van FC Afkicken en via Staantribune.nl/ConIFA.