De club Haarlem heeft veel moois voortgebracht op voetbalgebied, maar het mooiste is misschien toch wel Ruud Gullit. Persoonlijke herinneringen van Staantribune-redacteur Tom van Hulsen aan de opkomst van een voetbalheld en aan een inmiddels verdwenen club.

Met de bus vanuit ons dorp Kudelstaart, via Aalsmeer, naar Haarlem. De route konden we dromen. Als de bus geparkeerd was bij station Haarlem, liepen we eerst naar een snackbar op de Kruisweg. Patat speciaal en een frikandel. Vervolgens met de bus naar de Jan Gijzenkade. Kaartje kopen voor Tribune Noord, 8 gulden. Programmablaadje, 1 gulden.

Haarlem was, naast topclub Ajax en het zieltogende FC Amsterdam, de profclub-het- meest-dichtbij. Goedkoop te bereiken, voor de kosten van een busrit, een patat speciaal en een frikandel. Een warme club, waar ik met Haarlem – FC Twente in 1978 samen met mijn vader mijn eerste live profvoetbalwedstrijd zag – omdat ik eigenlijk fan van FC Twente was. Fijn was ook dat Haarlem nog nooit iets groots had gepresteerd in het profvoetbal, of het moest een plek in de middenmoot van de eredivisie zijn, in een jaar dat de club niet in de eerste divisie speelde. De verwachtingen waren niet hooggespannen, en daarom was het al snel leuk.

Haarlem was de club van Barry Hughes, de trainer uit Wales met de eeuwige pet op zijn hoofd. De club van Piet Huyg, de stotterende verdediger met zijn lange stelten, die een sportzaak had in Haarlem. De club van Martin Haar, de robuuste speler met de lange bakkebaarden. De club van Keith Masefield, die door Barry Hughes was opgeduikeld in Engeland en als vleugelverdediger iedere wedstrijd onder luide aansporing vanaf de tribunes opstoomde langs de lijn, onvermoeibaar. De club van Wim Balm, het grote, technische talent en van Frank Kramer, de zelfbenoemde komiek die eens verkleed als nar op de cover van Voetbal International had gestaan. De club van Gerrie Kleton, die bij Ajax had gespeeld – dat kon je wel zien – en de club van Abe van den Ban, fenomeen door zijn snor.

In de zomer van 1979 ging er een gerucht: Haarlem had een toptalent aangetrokken. Ook Ajax wilde Ruud Gullit van DWS uit Amsterdam contracteren, maar dankzij Barry Hughes had deze jongen voor Haarlem gekozen. Zestien jaar was hij pas.

Lees het hele artikel over Ruud Gullit bij HFC Haarlem, geschreven door Tom van Hulsen, in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Bekijk hier een voorproefje van Staantribune #15 in elf seconden:

Nummer 15 staat voor een groot deel in het teken van de clubs die sinds de opheffing van de Tweede Divisie in 1971 zijn verdwenen uit het betaald voetbal: SVV, FC Wageningen, Veendam, RBC, HFC Haarlem, FC Amsterdam, VC Vlissingen, SC Amersfoort, AGOVV en Vlaardingen. 

Onderwerpen onder meer:
De Derby: Ajax – FC Amsterdam
– De onvermijdelijke dood van Belfast Celtic
– Eerbetoon aan ‘lost grounds’ van meesterfotograaf Stuart Roy Clarke
– Jan Poortvliet bij VC Vlissingen
– The rise and fall van SVV
Is er nog leven na RBC?
– De voetbalcultuur van Georgië: Het fort van Kvareli
– FC Wageningen leeft als nooit tevoren
– Het Europese avontuur van HFC Haarlem
– De stille dood van Skonto Riga
– FC Vlaardingen: Verleid onder valse voorwendselen
– Moord op een voetbalclub: hoe Third Lanark verdween
– Jan van Halst over zijn tijd bij FC Wageningen
– SC Veendam: Koude wind en warme familiebanden

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

• Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Het boek Van Middlesbrough naar Millwall van Joris van de Wier (ter waarde van €19,95, ook verkrijgbaar in de webshop).
óf
een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (t.w.v. € 14,95, ook verkrijgbaar in de webshop). Ook verkrijgbaar in een speciale Volendam-versie.
óf:
een exemplaar van het boek Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.