Royston, de biografie van Royston Drenthe, geschreven door Hugo Verkley, is gisteren bij boekhandel Donner in Rotterdam verkozen tot het Staantribune Voetbalboek van 2017. Foppe de Haan, een leven lang voetbaltrainer van Menno Haanstra eindigde op de tweede plaats, net voor De Oranje Leeuwinnen van Annemarie Postma. 

“Een grote eer”, bedankte Verkley alle stemmers op de biografie. “Het is een echte erkenning dat dit boek wordt gewaardeerd door het grote publiek.” 

Ook de hoofdpersoon zelf – die geheel in stijl wat later binnenkwam dan de andere gasten – is trots op de prijs voor het beste voetbalboek, maar de oud-international wil niet met de eer strijken. “Deze prijs is echt voor Hugo. Als je ziet hoeveel moeite hij ervoor heeft gedaan. Hij heeft dit mooie boek gemaakt voor ons.”

De auteur kwam via-via bij de voormalig speler van onder meer Feyenoord, Real Madrid en Alania Vladikavkaz terecht. “Zijn neef voetbalt bij Jodan Boys, via hem ben ik aan zijn nummer gekomen. Toen heb ik Royston gebeld en verteld over mijn plannen. Hij was destijds ook in gesprek met andere schrijvers, maar een paar weken later kreeg ik te horen dat ze voor mij hadden gekozen.”

Menno Haanstra, die met zijn biografie van Foppe de Haan de tweede plaats in de verkiezing behaalde, is blij met de waardering voor zijn werk. “Ik vind dat er wat meer aandacht mag zijn voor boeken over de sport zelf. Bijvoorbeeld over de toewijding die profvoetballers moeten hebben om op hun topniveau te blijven spelen. Mijn boek beschrijft dat meer dan de meeste andere biografieën, die vaak over randzaken en extreme dingen gaan. Daarom is het erg mooi dat juist mijn boek in de top drie is geëindigd.”

Winnaar Verkley kwam Haanstra al eens tegen tijdens het schrijven van zijn boek. “We gingen een stukje varen met Royston en Foppe. Menno was toen ook al bezig met het boek over Foppe en dus was hij ook bij het vaartochtje.” Om de cirkel rond te maken komt De Haan, assistent-bondscoach tijdens het zo succesvol verlopen EK voor vrouwen, ook voor in het boek De Oranje Leeuwinnen, dat de derde plaats in de verkiezing behaalde. Auteur Annemarie Postma was trots op haar nominatie. “Ik ga zo snel mogelijk de Oranje-dames appen dat ik in de top drie ben geëindigd. De meiden zullen ongelooflijk trots zijn. Zij hebben natuurlijk al lintjes gehad, dit is natuurlijk weer iets totaal anders.”

Voetbalcultuurbewakers
Staantribune organiseerde vorig jaar voor het eerst de verkiezing van Voetbalboek van het Jaar. Toen ging Yoeri van den Busken, schrijver van De Kist (de biografie van oud-trainer Simon Kistemaker) met de Staantribune Cup met de Grote Oren aan de haal. Dit jaar stemden meer dan achtduizend lezers en volgers van het voetbalmagazine op een de vijftien genomineerde boeken uit 2017.

Jim Holterhuës, hoofdredacteur Staantribune: “Er bestaan al jaren verschillende boekenprijzen, maar nog niet voor het beste voetbalboek. Wij vonden dat wij, als voetbalcultuurbewakers, daar iets aan moesten doen. Op deze manier willen we bekende en onbekende voetbalboeken in het zonnetje zetten. Daarnaast hopen wij dat voetballiefhebbers die normaal niet zo van lezen houden, worden gestimuleerd om eens vaker een boek te pakken.”