De Rotterdamse derby tussen Sparta en Feyenoord lijkt vergane glorie. Zondagmiddag spelen de clubs na ruim zeven jaar weer een competitiewedstrijd tegen elkaar op Het Kasteel, maar voor Feyenoord is de buurman uit Spangen slechts één van de drempels richting het kampioenschap. En voor Sparta stond de week in het teken van de verloren halve finale in de KNVB Beker tegen Vitesse (1-2) en het verwerken van de kater ervan. Is er nog sprake van derbykoorts in Rotterdam?

In de jaren vijftig en zestig had deze week er heel anders uitgezien. De sigarenboeren zouden op maandag al door de wedstrijdkaarten heen zijn. Bij gebrek aan social media vonden de onderlinge pesterijen voornamelijk in de stad of op het werk plaats en vele schuttingen en muurtjes werden, zo liet het NRC optekenen, beklad met leuzen als ‘Rot Sparta’, ‘Weg met Feijenoord’ en het hondsbrutale ‘Sparta dood’.

Voorafgaand aan de wedstrijd riep de scheidsrechter dan alle spelers bij elkaar in de middencirkel met de vraag of ze het alsjeblieft rustig aan wilden doen. Het was oog om oog, tand om tand. Het hoorde allemaal bij de opgefokte derbysfeer, die je tegenwoordig alleen nog maar bij burenruzies in het amateurvoetbal zal aantreffen. Want Sparta – Feyenoord leeft niet meer zoals voorheen.

Vanaf de jaren zestig nam de onderlinge rivaliteit immers snel af. “Het verhaal gaat dat Coen Moulijn dichtbij een transfer naar Sparta was”, vertelt Peter van der Zwan, bestuurslid van de supportersvereniging van de club uit Spangen. “Het leek beklonken, maar toen bood Feyenoord opeens net iets meer. Sparta hield echter voet bij stuk en de rest is bekend, want dat was de grote ommekeer bij Feyenoord. Zij werden een topclub, kregen zelfs al in de jaren zestig een commercieel manager, en wij bleven in hun schaduw hangen, terwijl het jarenlang andersom is geweest.”

Sparta - Feyenoord (uitvak)

Feyenoorders op het uitvak van het oude Kasteel, begin jaren ’90.

Klein Duimpje versus de Reus
En ondanks de verschillen in DNA tussen de clubs – gentlemen versus working class en Spangen versus Zuid – is voornamelijk het sportieve verschil de oorzaak van de dalende rivaliteit. “Er is tegenwoordig een groot schaalvoordeel”, vertelt Eduard Cachet, bestuurslid van FSV De Feijenoorder. “Daarom is het nu eenzijdig: veel Spartanen hebben een hekel aan ons, maar andersom leeft het niet zo. Ik lig niet wakker van hun aversie. En ergens vind ik dat van Sparta-kant ook wel jammer. Zo hebben we dat toch ook niet met Excelsior?”

“Het klopt inderdaad dat wij wat meer een hekel aan Feyenoord hebben dan zij aan ons”, reageert Van der Zwan. “Het is het idee van David en Goliath: je wilt vechten tegen de grootste, de sterkste. Supporters van Feyenoord doen altijd wat kleinerend over ons, een beetje arrogant zelfs. Het leuke is dat zij dat Ajax altijd kwalijk nemen. Maar dat gedrag wakkert wel de haat bij ons aan, ook bij de jonge gappies die weinig derby’s hebben meegemaakt.”

Sparta - Feyenoord
En de stadsderby’s die de jonge supporters van Sparta hebben meegemaakt, waren veelal tegen Excelsior. “Je hebt ook Rotterdammers die sympathie voor alle drie de clubs hebben. Dat begrijp je toch niet?”, vraagt Van der Zwan retorisch. “Dat is toch ondenkbaar in steden als Glasgow, Rome of Belgrado? Een van mijn beste vrienden is een Feyenoorder en toen ze vorige week wonnen van PSV, lukte het me gewoon niet om hem te feliciteren. Dat klinkt overdreven, maar die felicitatie zou niet gemeend zijn.”

Buikpijn
Toch hebben niet alleen Spartanen een klein beetje buikpijn voor de wedstrijd. Cachet: “Wat bij mij leeft, is dat Feyenoord bovenaan staat. We zijn in achttien jaar niet zo dichtbij geweest! Dat is wat belangrijk is, die positie is alles voor ons. We willen niet winnen omdat het Sparta is, we willen winnen omdat we kampioen willen worden. En dat ik met de tram, fiets of zelfs lopend naar de wedstrijd kan, maakt het natuurlijk wel wat specialer dan andere wedstrijden. Het is altijd bijzonder, maar het enige dat telt is het kampioenschap.”

En hoewel statistieken te vaak liegen, heeft Sparta haar laatste drie Rotterdamse derby’s tegen Feyenoord in eigen huis wel gewonnen. “Dit seizoen wonnen we in De Kuip onverwachts met 6-1 hoor”, grijnst Cachet. “Maar als Sparta wint, hoor je dat als Feyenoorder wel in de stad, zeker in West of in het centrum. Of bij de Sparta-kapper in Noord, daar gaat gewoon de vlag uit. Voor Sparta is het seizoen geslaagd als ze van Feyenoord winnen, en dat kan ik me ook wel voorstellen. Het leeft bij hen en dat brengt ook altijd wat extra’s.”

Foto’s: LunaticNews.nl