De Nederlanders Maarten Stekelenburg, Urby Emanuelson, Kevin Strootman en Rick Karsdorp stonden of staan als Giallorossi op het veld, maar ook op de tribune van Stadio Olimpico is tweewekelijks een delegatie rood-gele landgenoten aanwezig. Begin vorig jaar besloten zij zich te verenigen in fanclub Romanisti Olandesi.

“Voordat we ons hadden verenigd, waren we al langer actief op social media. Zo’n tweehonderd mensen volgen ons op Facebook. Op Twitter zijn dat er meer dan duizend”, vertelt Rick Lindeman. Bij thuiswedstrijden van de Romeinen kwam de voorzitter van de Nederlandse Romanisti regelmatig landgenoten tegen, net als bij de wedstrijd in de Youth League tussen Jong PSV en het beloftenteam van Roma. 

De leden van de fanclub zijn behoorlijk fanatiek. “Vijf van onze leden hebben zelfs een seizoenkaart. Zij gaan elke wedstrijd op en neer naar Rome. In de stad hebben we onze vaste plekjes waar we verzamelen, zoals een restaurant waar Totti ooit de hele selectie mee naar toe nam. Dat is een mooie plek om als club samen te komen.”

Lazio
De fanclub telt zo’n vijftig leden die tien euro per jaar betalen voor hun lidmaatschap, waarvan onder meer bijeenkomsten worden georganiseerd. Ook maakt de groep twee keer per jaar een reis naar Rome, meestal naar de derby tegen Lazio. “Bij die club hebben we een heel negatief gevoel. Lazio kent een heel andere oorsprong dan AS Roma en heeft een heel sterke link met het fascisme.” 

De Nederlandse fanclub is nog niet aangesloten via de officiële kanalen van AS Roma. “Dan krijg je ook een eigen plekje krijgen in Stadio Olimpico. We zijn er nog mee bezig, maar Roma is het systeem aan het veranderen. Amsterdam Roma Club, onze zusterclub, is wel al aangesloten. Bij hen is de voertaal Italiaans. Onze club is echt bedoeld voor de Nederlander, al zijn er ook Italianen lid die hier al langere tijd wonen.”