Stop met lezen en zet eerst The Man Don’t Give a Fuck van Super Furry Animals op. Deze plaat is opgedragen aan de hoofdpersoon in dit verhaal. Robin Friday staat, een obsceen gebaar makend tegen een op de grond liggende keeper, zelfs op de hoes. In het lied wordt meer dan vijftig keer fuck gezegd. Friday had dat wel kunnen waarderen, want de man die George Best doet verbleken tot een braaf koorknaapje, hield wel van choqueren.

Oktober 1977. Brighton & Hove Albion versus Cardiff City. Robin Friday is op weg naar de kleedkamer na de zoveelste rode kaart in zijn carrière. Iets verderop ligt Mark Lawrenson, die later veel successen zou behalen met Liverpool en tegenwoordig vooral bekend is als analist, bloedend op de grond. Friday heeft hem keihard in zijn gezicht getrapt. De reden: de aanvaller is de opdringerige mandekking van Lawrenson kotsbeu. Voordat Friday zijn spullen pakt en het stadion verlaat, bezoekt hij nog even de kleedkamer van tegenstander Brighton. Hij zoekt en vindt de sporttas van Lawrenson en schijt die helemaal vol. Zijn billen veegt hij af met de sokken van de verdediger. Na dit incident speelt Friday nog eenmaal voor Cardiff City. Niet veel later besluit hij om te stoppen. De knettergekke voetballer is dan pas 25 jaar en is de voetballerij helemaal zat. Als reden geeft hij op dat hij het zat is dat mensen hem vertellen wat hij moet doen.

Robin Friday is afkomstig uit een arbeidersfamilie uit Londen. Zijn opa is prof geweest bij Brentford en van hem erft hij zijn voetbaltalent. In zijn tienerjaren voetbalt Friday in de jeugdopleidingen van Crystal Palace, Queens Park Rangers en Chelsea, maar bij iedere club vertrekt hij met problemen. De aanvaller houdt er dan al niet van dat hem wordt verteld wat hij moet doen. School is al helemaal niets voor Friday en op z’n vijftiende stopt hij daar dan ook mee. Hij heeft veel vage baantjes, belandt in de gevangenis wegens diefstal en bezwangert een donkere vrouw. Dat laatste was een schande in het Engeland van 1969. Op zijn zeventiende heeft Friday een kind en is getrouwd. Maar een burgermannetje wordt hij niet. Friday zuipt, snuift en gaat continu vreemd. Bij een van zijn baantjes ontmoet hij een voetballer van de amateurclub Walthamstow Avenue. Friday besluit daar ook te gaan spelen en is een sensatie. Scouts weten niet wat ze zien. Friday scoort uit alle hoeken en standen en doet dingen die veel profvoetballers niet eens kunnen.

Lees het volledige verhaal van Joris van de Wier over het bijzondere leven van Robin Friday in Staantribune #4. Het magazine is verkrijgbaar in de webshop of in abonnementsvorm te bestellen. Het is ook mogelijk een 4-in-1-pakket, met alle Staantribunes die tot nu toe zijn verschenen, voor € 27,95 (inclusief verzendkosten) te bestellen.

Je kunt het artikel ook in Blendle lezen.