Staantribune-redacteur Matthijs Keuning heeft er een mooie midweek op zitten. Maandag bezocht hij River Plate v Independente, dinsdag Peñarol v Huracán in Uruguay en als afsluiter op woensdag de stadsderby van Montevideo tussen Nacional en River Plate in de Copa Libertadores. Hij schoot prachtige beelden van de sfeer op de verschillende tribunes.

Op dinsdag begon ik de week met River Plate tegen Independiente, de derde Clasico van mijn trip. Al ver buiten het stadion begon de toegangscontrole. Uiteindelijk heb ik vijf keer m’n kaartje moeten laten zien en ben ik twee keer gefouilleerd. Ze werken hier met de gedachte: als je een barricade doorbreekt, dan hebben we altijd de andere nog. Met kwade bedoelingen zou je er natuurlijk met een leuke groep alsnog zo doorheen komen. Daarnaast is er nog een vingerafdrukscanner voor mensen met een stadionverbod, deze is echter ook te ontlopen: je hebt namelijk het recht hem te weigeren. Dus het lijkt allemaal goed beveiligd, maar in feite valt het reuze mee.IMG_1654Ik nam plaats in het voormalige uitvak op de bovenste ring. Ondanks dat de wedstrijd maandag om 21.15 uur was, zat het stadion goed vol. Ik werd door iemand aangesproken. Op mijn shirt stond namelijk – niet eens herkenbaar – een Britse vlag. Helemaal niet over nagedacht, maar volgens die man kon dat tot reacties leiden. Dit had te maken met de Falklandoorlog in 1928, waar de Britten en Argentijnen ruzieden over de Falklandeilanden, Islas Malvinas. Uiteindelijk, gelukkig, niets van gemerkt. Een goede sfeer en aan de overkant een prachtig spandoek met de tekst: River y malvinas x siempre, River en malvinas voor altijd.

Op woensdag bracht ik een bezoek aan Montevideo, waar Peñarol het opnam tegen Huracán. Estadio Centenario Montevideo is een prachtig stadion (zoals ook de foto’s in de laatste Staantribune getuigen) en zat aardig vol voor deze wedstrijd in de groepsfase van de Copa Libertadores. De sfeer is vergelijkbaar met Argentinië, behalve dat hier een enorme wietwalm hangt. Dit is in Uruguay namelijk legaal. Daarnaast hebben veel mensen een eigen thermoskan mate (paraguaythee) mee. Er waren zo’n 1.500 supporters meegereisd naar Uruguay. Aan het begin werd er flink uitgedaagd over en weer, maar de barras maakten hier snel een einde aan. Ze kwamen met tien man naar de andere tribune om hun medesupporters terug te dirigeren. Zo heb je de Barra Amsterdam van Tribuna Amsterdam. Deze werd zo genoemd na de Olympische Spelen in 1928, die toen in Nederland werden gehouden.

Centenario is een enorme veste en bood ooit plaats voor 100.000 supporters. Tegenwoordig kunnen er rond de 60.000 in en als ik een schatting moet maken, zaten er voor deze wedstrijd iets meer dan 50.000. Huracán won de wedstrijd uiteindelijk met 1-0, maar vooral de sfeer was indrukwekkend.

IMG_1726 IMG_1725 IMG_1724 IMG_1722 IMG_1721 IMG_1720 IMG_1717
Nacional tegen stadsgenoot River Plate voor de Copa Libertadores zorgde voor een uitverkocht stadion. De kaartverkoop ging zelfs per plek. Helaas, kon ik alleen een plaats op de lange zijde bemachtigen. Wel een mooi sfeertje, ondanks de 0-0. Slechts honderd uitsupporters waren aanwezig. Het stadion wordt momenteel uitgebreid en dat is broodnodig.IMG_1809 IMG_1808 IMG_1807 IMG_1806 IMG_1804 IMG_1803 IMG_1800 IMG_1799