Is er een betere manier om deze Albion Rovers-maand af te sluiten dan met een bezoek aan stadion Cliftonhill? Albion Rovers v Stenhousemuir op een natte dinsdagavond, veel Schotser dan dat gaat het niet worden. Albion Rovers doet nog mee in de strijd om de play-offs, dus misschien wordt het wel volle bak. In het geval van de Wee Rovers betekent dat duizend man. Het is ook de ideale mogelijkheid om het stadje Coatbridge te ontdekken. Is het misschien stiekem toch best leuk, ondanks de vele negatieve commentaren?

Albion DSC00853
Albion DSC00854
Dat blijkt helaas niet het geval te zijn. Coatbridge is niet mooi. Sterker nog, het is erg lelijk. Het dieptepunt wordt niet gevormd door de Actions, dubieuze pubs of nagelstudio’s, maar door het Quadrant Shopping Centre. Dat is een aanslag op de ogen. “Het ziet eruit als het jacht van een Russische oligarch”, zo werd het winkelcentrum ooit omschreven. En dat was niet positief bedoeld. Dankzij dit winkelcentrum won Coatbridge niet lang geleden de Carbuncle Award, een prijs die wordt uitgereikt aan de lelijkste stad in Schotland. Waar het van buitenaf al een en al droefenis uitstraalt, is het binnen nog erger. De meeste winkels staan leeg en in het ‘gezellige’ café in het midden zitten tandeloze zoogdieren te wachten op de dood, onder naargeestige tl-buizen. Niemand wil hier zijn. De serveersters niet, de klanten niet en de bewakers niet. Maar om een of andere reden lijken ze ook niet te kunnen vertrekken. Een soort Hotel California. Snel verlaat ik het Quadrant voordat ook ik niet meer kan vertrekken.

Albion DSC00858
Albion DSC00855
Omdat het nog ruim een uur voor de wedstrijd is, besluit ik nog even naar een pub te gaan. Dat is lastiger dan het lijkt, want in Coatbridge zijn de meeste kroegen te hoogdrempelig om naar binnen te gaan vanwege het tuig dat buiten staat te roken en te schreeuwen. Uiteindelijk besluit ik naar The Vulcan te gaan. Die ziet er ook onaantrekkelijk uit, maar het is een Wetherspoon’s en pubs van die keten zijn meestal wel oké. Dat klopt ook in dit geval. Wel veel rare types, maar geen agressieve, xenofobe sfeer. Ik bestel een drankje en hoop wat fans van Albion Rovers tegen te komen. Helaas zit dat er niet in deze avond. Ondanks dat ik tien minuten van Cliftonhill ben verwijderd, zit hier geen enkele supporter van de Wee Rovers. Wel voetbalfans, maar de gesprekken gaan over Celtic, Rangers en de Premier League. De naam van Albion Rovers valt geen enkele keer.

Albion DSC00860
Albion DSC00862
Nadat ik mijn Irn-Bru op heb, ga ik maar eens naar het stadion. Ik ben al verschillende keren op Cliftonhill geweest. Niet alleen voor wedstrijden, maar ook als het leeg was. Toevallig nog tien dagen geleden. Er was iemand uit Nederland over en op de weg naar Ayr United liet ik hem Cliftonhill zien. De Wee Rovers zouden die dag spelen, maar het veld was drijfnat. Met vegers en trekkers waren een paar mannetjes bezig om het toch nog speelklaar te krijgen. Het bleek twee uur later tevergeefse moeite. Albion Rovers v Stenhousemuir werd afgelast, maar daardoor kon ik deze avond wel naar Cliftonhill voor de inhaalwedstrijd. Om met Cruijff te spreken: “Elk nadeel…”

Albion Rovers DSC00907
Albion Rovers DSC00905
Cliftonhill is een tof stadionnetje. Zoals ik vorige week schreef, omschreef een medevincker het stadion ooit als “een vuilnisbelt”. Maar ik heb liever een rommelig stadion dan een klinisch LEGO-bakje. De tofste tribune is de staantribune aan de lange zijde. Ooit konden daar duizenden mensen op, die er overigens zelden waren, maar de health & safety maffia heeft die tribune verboden terrein verklaard. Daardoor moesten alle supporters, thuis- en uitfans, jarenlang op dezelfde tribune zitten. Sinds dit seizoen is er echter een nieuwe staantribune. Achter een van de doelen staat dat ding, met vijf treden en geen dak. Geen esthetisch hoogtepunt op stadiongebied, maar het zorgt ervoor dat uitfans eindelijk een eigen vak hebben. Zoals de supporters van rivaal Airdrieonians.

Albion Rovers DSC00877
Albion Rovers DSC00939
Eerder dit seizoen was ik bij die Monklands derby. Het is de enige wedstrijd waarbij Clifonhill goed vol zit. Airdrieonians staat bekend om haar supporters. Met name Section B is berucht. Die brengen graag de Hitlergroet en hebben gezellige meezingers als “Gassing the Jews, when Airdrie win and the Motherwell lose.” Bij een uitwedstrijd tegen Gretna trokken de mannetjes van Section B Ku Klux Klan-pakken aan, toen bij de tegenstander een donkere speler werd ingebracht. Ook droeg Section B een shirt van British Gas tegen Dunfermline, toen de aanvoerder van die club net was gestorven aan een koolstofmonoxidevergiftiging. Section B komt nog maar zelden naar wedstrijden toe, maar bij deze derby waren ze erbij. Eentje had een eng clownsmasker op, er werden er een paar opgepakt en ze schopten de reclameborden omver. Alle clichés waren daarmee afgestreept.

Albion DSC03154
Albion DSC03155
Vandaag is het veel rustiger. De support van Stenhousemuir bestaat vooral uit oude mannetjes die negentig minuten lang nuilen dat het voetbal zo slecht is en dat het in hun tijd veel beter was. Iemand heeft zijn golden retriever meegenomen, dat is allemaal geen probleem bij de club. Het veld is loodzwaar door de regen en bij de namen Albion Rovers en Stenhousemuir denk je niet meteen aan subtiel voetbal. Ik draai wat rondjes met mijn hoofd om mijn nek op te warmen voor een potje hoofball, maar helaas zit dat er niet in. Beide clubs proberen te voetballen op het knollenveld en dat ziet er niet uit. De bal hobbelt op en neer, passes komen zelden aan en kansen zijn spaarzaam. Het publiek vind het helemaal niets en schreeuwt “Up the park”, een wanhoopskreet dat de lange bal moet worden gehanteerd. Helaas luisteren de spelers niet en staat het 0-0 bij rust.

Albion Rovers DSC00921
Albion Rovers DSC00936
Albion Rovers DSC00946
Veel gemor over het spel, maar nog meer over het feit dat er geen sausage rolls worden verkocht deze avond. Terecht geklaag, want de worstenbroodjes van Albion Rovers behoren tot het beste stadionvoer van Groot-Brittannië. Eén supporter is zelfs speciaal vanuit Stenhousemuir hierheen gekomen voor deze lekkernij. Hij neemt het niet sportief op dat ze vandaag niet te krijgen zijn en loopt boos weg om daarna de grensrechter de hele tweede helft verrot te schelden. Het spel is iets beter in de tweede helft. Stenhousemuir scoort. Albion Rovers scoort. En daar zijn 275 mensen getuige van, zelfs voor Albion Rovers weinig volk. Ik zie de Nederlander Ricardo Tula nog invallen, maar hij maakt geen verschil. Het blijft 1-1. In de miezer lopen de supporters naar huis. Over vijf dagen staat er weer een thuiswedstrijd op het programma. Peterhead mag dan naar Cliftonhill komen.

Albion Rovers DSC00941
Albion Rovers DSC00950