Kan een speler groter zijn dan een club? Iedere supporter zal de vraag stellig met ‘nee’ beantwoorden, maar in het geval van Francesco Totti komt het toch dicht in de buurt. Vierentwintig seizoenen lang was Totti de keizer van AS Roma, maar hij heeft afstand gedaan van zijn troon.

Eeuwige trouw
Op 28 maart 1993 maakte Totti, zestien jaar oud pas, zijn debuut voor AS Roma. Op 28 mei 2017 sloot Il Capitano na 786 wedstrijden en 307 doelpunten voor de club zijn indrukwekkende carrière af. Hij won niet veel met AS Roma, de club waar Francesco sinds 1998 aanvoerder was. Eenmaal de scudetto en twee keer de Coppa Italia. Een prijzenkast waar veel voetballers, die veel minder talent hebben in hun hele lijf dan Totti in z’n linkerteen, hun neus voor ophalen. Maar voor Totti zijn prijzen altijd minder belangrijk geweest dan clubtrouw. Die ene scudetto uit 2001 is hem meer waard dan vijf Champions Leagues-titels met Real Madrid, de club die hem meerdere malen probeerde over te halen om Rome te verlaten voor meer roem, glorie en salaris. Maar Totti hapte nooit toe. “Rome is mijn familie, mijn vrienden en de mensen van wie ik houd. Het is de zee, de bergen en de monumenten. Deze club en deze stad zijn mijn leven”, zei hij ooit toen hem werd gevraagd waarom hij nooit de overstap naar Real had gemaakt.

Rome is belangrijk voor Totti, maar Totti is ook belangrijk voor Rome. Volgens Maurizio Crosetti, sportjournalist van La Repubblica, is hij dat niet alleen voor AS Roma, maar voor de hele stad: “Rome is een stad van symbolen. Je hebt de paus, het Colosseum, maar Totti is ook een symbool. Het gaat tegenwoordig niet goed met Rome. Het vuil stapelt zich op, parken zien er niet uit, er is veel corruptie, maar Totti is een symbool waar wij Romeinen trots op kunnen zijn. Dat hij stopt, doet daarom veel pijn. De stad verliest weer iets goeds.”

Een andere journalist, Alessandro Vocalelli van de Corriere dello Sport, vult aan: “Met Totti was Rome een vrolijkere stad. Er was enthousiasme en plezier. Nu is het veel donkerder, melancholischer. Zeker als Totti is gestopt met voetballen, zullen veel mensen zich ineens een stuk ouder voelen. Hun jeugd is voorbij.”

Dat is ook het gevoel van Davide, hier in bar Magnano Lucia aan de vooravond van AS Roma – Lazio. “Het voelt voor mij heel raar aan dat Totti gaat stoppen. Ik ben 37 en jonger dan hij. Nu hij stopt, besef ik ineens dat ik oud aan het worden ben. Pirlo en Buffon zijn ook nog ouder dan ik, maar de eerste is lekker aan het rentenieren in de Verenigde Staten en die tweede is een doelman en dat telt niet.

Totti is de enige veldspeler die ouder is dan ik die nog op een hoog niveau speelt. Ik weet bijna niet beter dan dat hij altijd bij Roma heeft gezeten. Ik heb geen seizoenkaart meer, maar voor zijn laatste wedstrijden heb ik allemaal losse kaartjes gekocht. Vooral naar de wedstrijd van morgen tegen Lazio kijk ik erg uit. Ik hoop dat Totti lang mee mag doen en de winnende scoort. Eigenlijk moet hij dan meteen stoppen en niet tot het einde van het seizoen wachten.”

Lees het hele artikel over het afscheid van Francesco Totti in  Staantribune #13, na te bestellen in de webshop.

Bekijk hier een voorproefje van het magazine in elf seconden:

We bezochten voor dit nummer onder meer Napels om een beeld te krijgen van de grootsheid van Diego Maradona, die Napels dertig jaar geleden de eerste scudetto schonk.

Verder in deze zomereditie onder meer:
•    Barnsley v Sheffield Wednesday
•    Bert Jacobs, legende in Arnhemse dienst
•    Een tocht langs de WK-steden in Rusland
•    AS Saint-Étienne
•    Three Little Birds en Ajax
•    Hoe Lionel Messi én Jack Tuyp strijden om de Helmond Cup
•    Bastia – PSV (1978)
•    Interview Hélène Hendriks, ‘hooligan’ van de perstribune
•    Peter Schmeichel
•    Huddersfield Town
•    De voetbalcultuur van Liechtenstein
•    Fotoreportage: Feyenoord-kroegen ‘op’ Rotterdam-Zuid
•    Stadionportretten
•    Pierre van Hooijdonk over zijn buitenlandse werkgevers

Het magazine is na te bestellen in de webshop