Elke week plaatsen we een gedeelte uit een van de hoofdstukken van ‘Van Middlesbrough naar Millwall’ (alleen te koop in de webshop mét presentje). Hoofdstuk zeven gaat over Wolverhampton Wanderers dat in 1987 ineens op het laagste niveau speelde. Het seizoen begon in Scarborough en daar hielden de supporters van Wolves flink huis.

Wolves moest het seizoen 1987-1988 starten in Scarborough. Dat lijkt weinig bijzonder, maar Scarborough Athletic was de eerste club in 98 jaar die naar de Football League was gepromoveerd. Voorheen kon je alleen in de profdivisies terechtkomen als je gekozen werd tijdens de vrij corrupte elections. Dat Wolverhampton Wanderers uitgerekend tegen een gepromoveerde non-League club het seizoen moest starten, voelde als de ultieme vernedering. De hooligans van Wolves daarentegen konden hun geluk niet op. Een uitwedstrijd naar Scarborough, een befaamd seaside resort, in augustus. Een plaats waar ze helemaal geen hooligans gewend waren en hoe daarmee om te gaan. Het voelde als een droom. Voor de stad Scarborough werd het een hel.

Mark McQuinn, een Scarborough-fan, was erbij in 1987. In 2000 schreef hij het volgende over die wedstrijd in When Saturyday Comes: “Op 15 augustus 1987 debuteerde Scarborough Athletic in de Football League. Tegen Wolverhampton Wanderers. De dag voor de wedstrijd waren er al honderden supporters van Wolves naar Scarborough gekomen om flink te drinken. De meesten van hen waren op het strand blijven slapen. Ik stond in de rij bij een chippie, toen een van de supporters van Wolves voordrong en aan de verkoopster een shirt liet zien met de tekst: ‘Everywhere we go, people want to know where the hell we’re from’. De vrouw was totaal niet onder de indruk en antwoordde: ‘I’m about as interested in where you’re from, love, as I am in how paper clips are made’. Een-nul voor Scarborough, maar dat zou niet lang zo blijven. In de hele stad werd van alles gesloopt, de fans van Wolves bekogelden bussen en auto’s met lege bierflessen en iedereen die niet voor Wolves was werd lastiggevallen. De politie had geen idee hoe ze daarmee om moesten gaan en riep versterking op uit York. Het leek wel oorlog. In het stadion ging het verder. Supporters van Wolves stormden naar binnen en klommen op daken. Zij stonden op het dak te springen van de terrace waar de supporters van Scarborough stonden en een van die springende fans sprong een gat in het asbest en viel meters naar beneden op het beton.”

Gelukkig is dat moment gefilmd en staat het op YouTube:

Wat je niet ziet, is dat de fans van Scarborough eindelijk wraak kunnen nemen en ondanks de aanwezige politie de hooligan in elkaar trappen. Vreemd genoeg overleefde de supporter het wel, ondanks de val en het pak slaag. In Scarborough waren ze helemaal van slag na deze wedstrijd, maar onder de oude garde van de Wolves heeft deze wedstrijd een legendarische status gekregen.

Een week later verloor Wolves thuis van Halifax en stond het achttiende. Dat was het dieptepunt. Daarna begon het te draaien en Wolverhampton Wanderers werd met overmacht kampioen. Het was daardoor de eerste Engelse club die op alle vier de niveaus de titel had gepakt. Burnley volgde vier jaar later. Deze club was ook de tegenstander in de finale van de Football League Trophy dat seizoen. Maar liefst 80.841 zagen op een uitverkocht Wembley deze finale tussen twee clubs uit de laagste divisie. Het Duel der Slapende Reuzen werd met 2-0 gewonnen door Wolves en er mocht weer een beker in de prijzenkast worden bijgezet.

Meer over Wolverhampton Wanderers in Van Middlesbrough naar Millwall, alleen te koop in de webshop mét presentje!