Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van VC Vlissingen schreef clubarchivaris Kees Lindenberg een mooi jubileumboek waarin hij in chronologische volgorde de woelige geschiedenis van de club heeft beschreven. Van het ontstaan in 1916 tot het bereiken van de Nederlandse amateurtop, het mislukte betaaldvoetbalavontuur en het faillissement en de terugkeer in de Hoofdklasse. Niet alleen het eerste elftal komt aan bod, ook veteranenteams, jeugdelftallen en vrouwenteams worden besproken. Lindenberg maakte daarbij gebruik van een enorm aanbod aan foto’s.

De meeste mensen kennen VC Vlissingen van het mislukte betaaldvoetbalavontuur, maar hoe het verder zit met de historie van de club zal niet iedereen weten. De club ontstond op 1 augustus 1916 uit een fusie van drie kleine clubs, waaronder EMM, waarvan  Vlissingen niet alleen de plaats in de tweede klasse overnam, maar  ook de rood-witte clubkleuren. Ook is te lezen dat de dichtstbijzijnde andere ex-profclub, DOSKO uit Bergen op Zoom, het zwaar getroffen Vlissingen na de Tweede Wereldoorlog te hulp kwam, net als het Engelse Bromley. Dit resulteerde tot medio jaren zestig in een jaarlijks vriendschappelijk duel, om en om in Engeland en Vlissingen.

Tegelijk met de opmars van Vlissingen naar de Nederlandse amateurtop werd het nieuwe sportcomplex aan de Irislaan geopend, de lichtmasten herinneren nog aan de periode in de eerste divisie. In 1954 kon de club al toetreden tot het betaalde voetbal, maar durfde de stap financieel niet aan. Hierover zegt Lindenberg “dat in 1957 de VCV de KNVB alsnog heeft verzocht om toe te mogen treden, maar de voetbalbond weigerde.” In 1990 was het dan eindelijk zover, maar na twee seizoenen hield het alweer op. De amateurtak ging failliet en moest helemaal opnieuw beginnen.

Als VC Vlissingen een persoon was geweest, dan was het een bekende Nederlander, iemand die altijd in het nieuws is, omdat er altijd iets gebeurt. Lindenberg omschrijft het als volgt: “VC Vlissingen is een volksclub, die als een kat met negen levens steeds weer terugkeert en waar de ambities altijd zullen blijven.”

Er zijn in Nederland ruim tweehonderd voetbalclubs van honderd jaar of ouder en dit is een boek dat je alle honderdjarige voetbalclubs gunt, want behalve de beschreven geschiedenis en de foto’s, maken de statistieken het extra bijzonder. Alle competitie-uitslagen, eindstanden en topscorers per seizoen, alle voorzitters en hoofdtrainers uit de clubgeschiedenis staan erin. Deze statistieken zijn aangeleverd door sportredacteur Rudy Boogert van de PZC. Het boek VC Vlissingen 100 jaar, Luctor et Emergo is verschenen in een beperkte oplage en is niet te koop in de winkel. Wel is het boek, dat 276 pagina’s bevat en 25 euro kost, via e-mail te bestellen bij de schrijver (clindenberg@zeelandnet.nl).

Mark Lobbezoo