Vóór het tijdperk Edwin van der Sar bij Manchester United, heeft er nog een Nederlander onder de lat gestaan bij de Mancunians: Raimond van der Gouw. De Oldenzaler was nooit eerste keus bij de Red Devils, maar speelde toch 61 wedstrijden in zes jaar voor United. Hij was vooral belangrijk als leermeester voor de jongere keepers. 

Met twee Premier League-titels, één FA Cup-winst en zelfs een overwinning in de Champions League (1998-1999) op zijn palmares heeft Van der Gouw iets bereikt wat alleen Van der Sar als Nederlandse doelman wist te evenaren. Hoewel hij niet vaak speelde – mede omdat hij wereldkeeper Peter Schmeichel voor zich moest dulden –  oogstte Van der Gouw wel lof bij zijn spaarzame optredens, zoals in Champions League-duels tegen Borussia Dortmund en AS Monaco.

In het jaar 2000 kreeg de Nederlander maar liefst veertien keer de kans zichzelf te bewijzen in de Premier League, niet slecht voor een back-up. Sir Alex Ferguson – die ontevreden was over toenmalig eerste keeper Mark Bosnich na een dramatische optreden tegen Wimbledon – liet weten gecharmeerd te zijn van de destijds 37-jarige sluitpost: “I felt that Raimond could handle the big games. He has had to do it a couple of times when Peter Schmeichel has been injured, notably against Dortmund and Monaco (..). He gets around his area very quickly.”

Maar tot een langer optreden in de hoofdmacht van de Mancunians kwam het niet. Want na het vertrek van Bosnich moest hij de plek onder de lat afstaan aan de uitmuntend keepende Fabien Barthez, die van Monaco was overgekomen. 

In 2002 was het tijd voor iets nieuws voor Van der Gouw en vertrok hij op transfervrije basis naar West Ham United, maar ook daar kwam de doelman niet verder dan een plek op de bank. In 2007 keerde hij terug naar Nederland, waar hij op 44-jarige leeftijd bij AGOVV afscheid nam als profspeler. In Apeldoorn ging hij verder met datgene waar hij bij Manchester United ook voor werd geprezen: het opleiden en trainen van jonge keepers. Tegenwoordig is de Oldenzaler keeperstrainer bij zijn oude club Vitesse. 

Manchester United – Arsenal op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt dit weekend onder meer Manchester United – Arsenal (zondag 17.30 uur) live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.