Racing Mechelen is afgelopen zaterdag gedegradeerd naar de Belgische eerste provinciale. Voor Staantribune #4, na te bestellen in de webshop, schreef Raoul de Groote een portret van de club. Een voorproefje:

In het Oscar Vankesbeeckstadion dooft het vuur van Racing Mechelen langzaam uit, maar echte supporters houden de waakvlam ook in de derde klasse brandend. Dat het Oscar Vankesbeeckstadion gesloopt zal worden, staat zo goed als vast: binnen een paar jaar moet Racing Mechelen er in principe weg. “Ons hart zegt neen, maar ons verstand zegt ja, want het is versleten en óp”, weet André Vertommen (67), supporter én medewerker van de club. “Je emoties veranderen, je ziet het realistischer als je weet wat er achter de schermen speelt.”kamperen-in-geur-boenwas2
Maar zijn liefde voor de club is er niet minder om geworden. Als kind van zeven zat Vertommen al op de tribune. “Ik ging aanvankelijk mee naar de wedstrijden voor de snoep en de ijsjes”, lacht hij. “Afrikanen in een witte jas en met een witte pet op gingen in de jaren vijftig tijdens de rust rond met zwarte tipzakjes waar snoepjes in zaten. Zwarte bolletjes waren het. Heel lekker. Wij stonden dikwijls tien trappen hoger dan hen. Je gooide eerst geld en dan gooiden zij een zakje terug. En dat kwam altijd precies in je handen terecht.”

Er zaten in die tijd, herinnert hij zich, nog gemakkelijk 23.000 toeschouwers in het stadion. Nu zijn het er veel minder. “Maar qua beleving is het in de derde klasse wel veel plezanter dan voorheen in de tweede. Je mag in de tweede niet meer staan of zitten waar je wil, er lopen politiemannen met honden, je wordt gefouilleerd – ook vrouwen en kinderen. Dat is niet aangenaam. Voor de beker reden we met negentien bussen naar Anderlecht, maar veel vrouwen en kinderen die voor het eerst eens meegingen naar een wedstrijd willen dat nu niet meer. Derdeklassers brengen in de competitie ook meer volk mee dan tweedeklassers. Zeg eens, wie rijdt er nu nog voor een wedstrijd van Virton naar Mechelen?”

Lees het volledige verhaal van Raoul de Groote over Racing Mechelen in Staantribune #4, na te bestellen in de webshop.mockup_COVER_nr04