Achttien jaar geleden was Nederland nog in de ban van Big Brother, maakte de wereld voor het eerst kennis met Vladimir Poetin, werd de allereerste uitzending van de Radio 2 Top 2000 uitgezonden en werd Oranje-debutant Matthijs de Ligt geboren. En bovenal werd Feyenoord voor het laatst kampioen van Nederland, het lijkt alweer een eeuwigheid geleden.

Voor de NOS en de NTR was dat reden genoeg om de documentaire Andere Tijden Sport: Feyenoord 1999: De Coolsingel liep vol te maken. In januari kwam hij op televisie, maar in het kader van het Rotterdamse Sportfilmfestival 2017 is er een nieuwe uitgave gemaakt. Een bioscoopversie, met allerlei nog niet vertoonde beelden. Interviews, wedstrijdbeelden, het hele avontuur naar de landstitel kan opnieuw worden beleefd.

Met uiteraard een prominente rol voor trainer Leo Beenhakker, maar ook gesprekken met Julio Ricardo Cruz, Paul Bosvelt, Peter van Vossen en uiteraard Jean-Paul van Gastel, die als allereerste het bordes van het stadhuis aan de Coolsingel bestormde, trots met de kampioensschaal in de handen. Van daaruit kon men geen straattegel meer zien, zo werd verteld. Overal stonden mensen, zo ver je kon kijken.

En niet alleen deze Andere Tijden Sport-documentaire zal de revue passeren, want er zijn nog tal van andere sportfilms die tijdens het festival worden uitgezonden, waaronder:

  • De methode Pastoor
  • Gewoon Rob, gewoon Eredivisie
  • Shinji, Japanse voetbalkunst in De Kuip
  • Match 64: De Finale van het WK 2010
  • Pelé: Birth of a Legend

En dat alles op het grote scherm van het Cinerama Filmtheater, Westblaak 18 in Rotterdam, niet ver van de Coolsingel. Het Sportfilmfestival 2017 is op 6, 7 en 8 april 2017 en kaartjes voor de films kun je hier kopen.

Foto boven: Fotoarchief Rotterdam Topsport

Kaartjes winnen?
Maar je kunt ook kaarten winnen voor Andere Tijden Sport: De Coolsingel liep vol. Staantribune geeft driemaal twee e-tickets weg voor de vertoning op zaterdagmiddag 8 april (15.10 uur). Beantwoord de volgende vraag:

Wie is onderstaande speler uit de selectie van Feyenoord in 1999?

De prijsvraag sluit op donderdagmiddag 6 april om 12.00 uur, waarna de winnaars persoonlijk bericht ontvangen.

Wij gaan het niet voorzeggen hoor
Foto: Anne Kruit