De lampen van het Haarlemstadion zijn allang verdwenen, maar ooit moesten ze zelfs twee keer aan voor een echt Europacupduel. In 1982 speelden de Roodbroeken in de UEFA Cup tegen AA Gent en Spartak Moskou.

Met ruim veertig bussen gingen de Haarlem-supporters op de wedstrijddag naar Gent. Kaarten werden gekocht via de diverse sigarenzaken in de stad of via het Haarlems Dagblad. Cor Leising (toen 31) volgde alle Haarlem-wedstrijden uit en thuis en vertrok met enkele vrienden al een dag eerder naar België. “Hoe vaak komt het nou voor dat je met Haarlem een Europees duel speelt? Daar moesten we natuurlijk optimaal van profiteren. Dus we zijn dinsdag al vertrokken naar Antwerpen, waar we hier en daar een pintje gevat hebben. Op woensdag reisden we door naar Gent, waar we tussen de duizenden Haarlem-fans kwamen die met de bus waren gekomen.”

Onder die duizenden fans was ook Rob van den Berge. “In Haarlem waren we uitgezwaaid door voorzitter Henk Hut. Ik had het geluk dat ik in een luxe touringcar zat, vrienden van mij moesten naar Gent in zo’n gare stadsbus van de NZH. We waren ruim op tijd in Gent, dus zijn eerst een frituur ingedoken. Het mooie van het Gentse stadion was dat het midden in een wijk lag, met vooral veel cafeetjes in de buurt. Het duurde dus niet lang of alle cafés waren gevuld met Haarlem-supporters.”

Gerhard Willemsen was, ondanks dat hij eigenlijk op school moest zijn, ook gewoon in Gent. “Ik was pas 17 en heb hard moeten sparen voor kaartje plus reis. Maar het stond vast dat ik meeging, ik was echt niet de enige scholier in Haarlem die even belangrijkere zaken te doen had. In Gent was het meteen heel gezellig. We zijn meteen een kroeg ingedoken, dat mocht toen nog op die leeftijd, en we zijn daarna naar de wedstrijd gegaan.”

De Haarlem-supporters stonden voornamelijk aan de lange zijde in het Jules Ottenstadion. Cor stond in de hoek van de lange kant. “Ik had een programmakrantje van AA Gent, waarbij Haarlem voorgesteld werd als poepchique club. Dat waren hun letterlijke woorden. Gelukkig hebben wij er als poepchique fans wel een groot feest van gemaakt.”

Lees het hele artikel over het eenmalige Europese avontuur van Haarlem, geschreven door redacteur Thomas Rensen, in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Bekijk hier een voorproefje van Staantribune #15 in elf seconden:

Nummer 15 staat voor een groot deel in het teken van de clubs die sinds de opheffing van de Tweede Divisie in 1971 zijn verdwenen uit het betaald voetbal: SVV, FC Wageningen, Veendam, RBC, HFC Haarlem, FC Amsterdam, VC Vlissingen, SC Amersfoort, AGOVV en Vlaardingen. 

Onderwerpen onder meer:
De Derby: Ajax – FC Amsterdam
Ruud Gullit: Trots van Haarlem
– De onvermijdelijke dood van Belfast Celtic
– Eerbetoon aan ‘lost grounds’ van meesterfotograaf Stuart Roy Clarke
– Jan Poortvliet bij VC Vlissingen
Hoe Third Lanark uit het Schotse voetbal verdween
Is er nog leven na RBC?
– De voetbalcultuur van Georgië: Het fort van Kvareli
– Het Europese avontuur van HFC Haarlem
– De stille dood van Skonto Riga
– FC Vlaardingen: Verleid onder valse voorwendselen
FC Wageningen leeft als nooit tevoren
– Jan van Halst over zijn tijd bij FC Wageningen
The rise and fall van SVV

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

• Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Het boek Van Middlesbrough naar Millwall van Joris van de Wier (ter waarde van €19,95, ook verkrijgbaar in de webshop).
óf
een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (t.w.v. € 14,95, ook verkrijgbaar in de webshop). Ook verkrijgbaar in een speciale Volendam-versie.
óf:
Een exemplaar van het boek Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.