De tifosi van Lazio Roma hebben een droom: dat op korte termijn een derde landstitel kan worden toegevoegd aan de prijzenkast van hun geliefde club. Nogal gewaagd, indachtig de kleurloze achtste plaats in de eindstand van de Serie A vorig seizoen, zou je zeggen. Maar nee, ze kijken niet vooruit maar juist heel ver terug. In een droom is immers alles mogelijk. De focus ligt op maar liefst 101 jaar geleden. In het seizoen 1914-1915 stonden de teams van Genoa en Lazio in de startblokken om in een finale uit te maken wie de scudetto zou gaan winnen. De Eerste Wereldoorlog zou echter roet in het eten gooien en die eindstrijd zou er nooit van komen.

In 1919 nam de Italiaanse voetbalbond de discutabele beslissing om de landstitel toe te wijzen aan Genoa omdat die ploeg als sterkste van de twee werd ingeschat. De vergadertafel van dat jaar zal niet meer voorhanden zijn, maar dat hindert de Lazio-fans niet om diezelfde bond er anno 2016 weer naar terug te sturen. Maar liefst 30.000 Laziali hebben namelijk een petitie getekend die serieus zal worden behandeld door een officiële commissie. Het is niet de eerste keer dat een beslissing over het toekennen van een landskampioenschap niet op het voetbalveld valt. Tien jaar geleden werden immers in het kader van het Calciopoli twee titels van Juventus afgepakt, waarvan dat van 2006 werd toegekend aan Inter en dat van 2005 officieel nog steeds geen eigenaar heeft.

Ook in 1944 was het hommeles. In dat jaar werd het Italiaanse kampioenschap beslist door onderlinge wedstrijden tussen regerend kampioen Torino, Venezia en een onbekend brandweerelftal uit La Spezia. Deze drie teams vochten in juli 1944, terwijl de Tweede Wereldoorlog zijn einde naderde, onderling uit wie zich landskampioen mocht noemen. Tot grote schok van de gevestigde orde wonnen de brandweerlieden van G.S. 42º Corpo dei Vigili del Fuoco op 16 juli van de favorieten uit Turijn na een 1-1 gelijkspel tegen Venezia een week eerder. De vuurdovers moesten nog vier dagen geduld hebben, alvorens de vlag écht kon worden uitgehangen. Na de 5-2 overwinning van Torino tegen Venezia op 20 juli mochten ze zich tegen alle verwachtingen de kampioenen van Italië noemen. Daar kon niemand meer iets aan veranderen.

Nou ja, wel in Italië. Want de Italiaanse voetbalbond verwijderde kort erna doodleuk het predicaat ‘nationaal kampioenschap’ van het gespeelde toernooi. Gevolg was dat de brandweerlieden weliswaar tot winnaars van het Federale Oorlogskampioenschap werden bestempeld, maar dat FIAT Torino in het bezit bleef van de officiële scudetto. Verdeel en heers op z’n Italiaans. Overmorgen zal de beslissing vallen. Iedereen met een lichtblauw voetbalhart houdt zijn adem tot dan toe in. En als de droom uitkomt, zal deze papieren titel in Rome worden gevierd alsof er geen 101 jaar zijn verstreken. In de eeuwige stad kijkt men niet op een eeuw meer of minder.