Aanstaande zaterdag (9 september), van 12.00 tot 17.00 uur, is de eerste editie van de Staantribune Panini Ruilbeurs in café Engelenburgh, Aquamarijnlaan 15-A in Utrecht, de kroeg van oud-voetballer Joop van Maurik. Om alvast in de stemming te komen plaatsen we in de aanloop naar de ruilbeurs een vierluik over (het sparen van) Panini-plaatjes. Gisteren deel I. Vandaag deel II: 

Koning
Mijn goede vriend Bastiaan spaarde ook Panini-plaatjes, zelfs toen hij de pensioengerechtigde leeftijd voor voetbalplaatjesspaarder allang was gepasseerd. In zijn studententijd had hij een dagtaak aan het invoeren van ontbrekende nummers in WordPerfect. Hij struinde voetbalbeurzen af, op zoek naar Bert Wiebing (Veendam, eredivisie 1989) of Zivko Gospodinov (Bulgarije, Mexico 1986). Hij spaarde alleen Panini-plaatjes, geen Shooting Stars of andere soort voetbalplaatjes. Bastiaan had een voorliefde voor voetballers met een grote snor, baard of lang haar. Ook op straat werd hij bijna lyrisch als hij iemand zag lopen met een opvallend uiterlijk. “Koning!” riep hij dan luidkeels.

Als ik op vakantie was in het buitenland nam ik vaak albums en plaatjes voor Bastiaan mee. Toen ik een keer in België was, zag ik in de etalage van een sigarenzaak een Panini-album liggen. Ik belde Bastiaan met de vraag of hij dat album misschien al had. Dat was niet het geval. “Ja, graag, neem maar mee”, zei hij. “En doe er ook maar een paar zakjes bij.” Een minuut later belde hij terug: “Doe maar de hele doos.”

Helaas is Bastiaan er niet meer.

Voor dit artikel mocht ik zijn verzameling Panini-albums inzien. Het bleek groter dan ik had gedacht. Bastiaan had niet alleen albums uit Nederland en België, maar ook uit Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en Engeland, albums van alle EK’s en WK’s, speciale Champions League-edities en clubalbums van Celtic en Glasgow Rangers. Vanaf eind jaren zeventig tot 2012.

Ik ben er uren zoet mee geweest. Mooi om te zien hoe sommige voetballers veranderd zijn in de loop der jaren. Een van mijn favoriete spelers is Ed de Goeij. Niet alleen een erg goede doelman, maar ook nog eens zeer fotogeniek. Kijk eens naar deze pareltjes:


Of wat te denken van de Feyenoord-selectie die in het kampioensjaar 1983-1984 de dubbel pakte. Maar liefst tien van de veertien spelers in Voetbal 84 droegen een (vlas)snor, alleen Wim van Til, Pierre Vermeulen, Peter Houtman en Andre Jeliazkov (op dat moment) niet. Opvallend detail: één bepalende speler ontbrak zelfs helemaal in dit album, alsmede zijn waterdrager Stanley Brard.

Maar over Panini-plaatjes moet je niet te veel praten, je moet ze vooral bekijken. Ik heb verschillende Top-3’s samengesteld. Die hebben in de meeste gevallen niks met voetbalkwaliteiten te maken, maar meer met uiterlijke kenmerken. Ik noem ze dan ook “Koningen Top-3’s”. Als hommage aan Bastiaan.

Extreme makeovers
Sommige spelers zijn in de loop der jaren erg veranderd van uiterlijk, met name van kapsel. Al was dat niet bij iedereen vrijwillig…

VI-analisten 

Karikaturen

Kaalkoppen met haar

Soul Glo

Baarden

 

Lees hier deel I. Morgen deel III!

Beeld: Archief Bastiaan Buster (met dank aan Alex & Dady)

Staantribune Panini Ruilbeurs
Café Engelenburgh, Aquamarijnlaan 15-Aa, 3523 EK Utrecht

Toegang:
Uiteraard gratis, net als de bitterballen!

Aanvang:
12.00 uur tot ongeveer 17.00 uur, of langer als het gezellig is.

Neem je dubbele plaatjes en verzamelalbums mee!