Een grote domper voor het thuispubliek zaterdagavond in de finale van de ConIFA European Football Cup. Niet thuisland Noord-Cyprus, maar titelverdediger Padanië wist de titel wederom te winnen en mag zich komende twee jaar opnieuw de sterkste van Europa noemen op dit alternatieve toernooi.

Noord-Cyprus kende tot aan de finale een goed toernooi. Het land won in de groepsfase twee keer en speelde gelijk tegen Abchazië. Het scoorde negenmaal, waaronder acht keer tegen Zuid-Ossetië. In de halve finale kreeg het pas zijn eerste goal tegen; in de 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Szekler Land.

Padanië reikte iets moeilijker tot de finale. Het begon met een zuinige 1-0 overwinning op Ellan Vannin, speelde vervolgens gelijk (1-1) tegen Szekler Land en won daarna met 2-0 van Felvidek. In de halve finale wist het land wereldkampioen Abchazië na penalty’s (6-5) te verslaan (0-0 in reguliere speeltijd).

In de finale kwam Padanië in de 25e minuut op voorsprong, na rust drong Noord-Cyprus aan en kwam het snel op gelijke hoogte. In het restant van de wedstrijd wisten de Cyprioten echter niet door te drukken, waarna Padanië de penalty’s beter wist te benutten (4-2). Padanië wist in 2015 ook al Europees Kampioen te worden en is dus, sinds de oprichting van de ConIFA in 2013, het enige land met een Europese titel tot nu toe.

In 2018 is het volgende toernooi van de ConIFA. Het WK krijgt dan een vervolg. Al geplaatst voor dat toernooi zijn Abchazië (titelverdediger), Padanië (Europees kampioen), Felvidek (kwalificatietoernooi) en Tamil Eelam (kwalificatietoernooi).

Uitslag