FC De Rebellen in het theater, in mijn Arnhem. Dat wil ik toch even zien. Theater, dat is een vak. Ik bedoel, als PSV Theo Maassen ineens in de spits zou zetten… Het PSV-publiek zou, mits eenmalig (en tegen De Graafschap) smullen van een man met de techniek van Barry van Aerle en de conditie van Diego Maradona. Theo Maassen, dat was toevallig ook mijn laatste keer in het theater, een jaar of zeven geleden alweer. Een vakman, die Theo.

Misschien zijn mijn kijkmotieven niet helemaal zuiver. Zoals mensen niet van schoonspringen houden, maar wel die bolle Brard een bommetje willen zien maken vanaf een torenhoge duikplank. Ik ben trouwens niet de enige vanavond die zelden een schouwburg van binnen ziet. Naast De Rebellen (John de Wolf, Glenn Helder en Marcel Meeuwis) geldt dat ook voor het stadionpubliek.

Voorafgaand in de foyer wordt Cambuur – Vitesse op een groot scherm vertoond. Gezichtstatoeages die “We zijn de jongens uut Ernem, soms hebben we ’t koud en dan weer werm” zingen en bierboeren laten. Lange rijen voor de bar. Nadat ex-voetballers de televisiewereld veroverden (Johan Derksen en co), voetbalbiografieën tot bestsellers maakten (via Michel van Egmond), bestormen ‘we’ nu ook het theater. Lekker rellen met FC De Rebellen.

FC De Rebellen, ze gokken op het The Expandables-effect. The Expandables, culthelden, op een leeftijd geraakt waarop het op eigen kracht omhoog liften van het eigen geslacht lastig wordt. Te oud voor een basisplaats in Hollywood, maar met een reüniefilm bewees ‘Sly Stallone’ dat er voor echte fans geen houdbaarheidsdatum bestaat. De fans, die willen Stallone, Schwarzenegger en Chuck Norris graag nog eens zien. Dat geldt vandaag ook voor het uitverkochte theater in Arnhem. De mensen komen voor De Wolf en Helder en hopen op Andy en local hero Theo Janssen. Want ja, in het heden vind je ze niet, de rebellen. Ja, Kazim. Wie weet meldt hij zich per 1 februari bij initiator Marcel Meeuwis.

image5

Glenn Helder trapt af. Glenns mond is een mitrailleur. Niet alle woorden zijn raak, maar Glenn maakt genoeg voltreffers om het publiek te boeien. Ik wist al dat Glenn het ook met zijn mond kon, entertainen. Bij een trommelclinic voor Vitesse-supporters hoorde ik hem zeggen: “Zo’n trommel, ‘t klinkt een beetje als een trauma van me. Alsof er op de deur wordt geklopt. TOK-TOK-TOK. De deurwaarder.”

Het kaartverhaal van ‘steker’ John de Wolf komt na de true crime van Helder een beetje als mosterd na de maaltijd. Later zal John zich echter herpakken met zijn magnus opus op kattenkwaadgebied. De mensen naast me ‘schijten’ dan bijna in de ‘box’ van het lachen, net als Regi Blinker in de anekdote.

image4De mensen genieten en lachen. Ik niet. Ziet niemand dat De Wolf een nog slechtere verteltechniek heeft dan voetbaltechniek? Daarbij: de meeste verhalen heb ik al gelezen in de boeken van Glenn en John. Fuck, ik beoordeel de jongens toch te veel naar Theo Maassen-maatstaven. Of gun ik het de antihelden gewoon niet, is het jaloezie? Deze gasten verdienen geld met het smakelijk opdissen van hun fouten… Wie is dat gegeven?

Marcel Meeuwis wil bij de stoerste jongetjes van de klas horen, maar is dat niet. Medespelers en het publiek respecteren hem toch, niet alleen omdat hij het brein achter De Rebellen is, maar ook omdat hij de gunfactor bezit en met zijn goedlachse Brabantse accent best cabaretesk overkomt.

image3Op het eind, na een overall toch geslaagde voorstelling, overspelen De Rebellen hun hand, als ze samen met het publiek ietwat sentimenteel You’ll Never Walk Alone willen zingen. Carnaval krijgt niet voor niks geen poot aan de grond in Arnhem. De zaal houdt haar kaken op elkaar, de handen daarna overigens niet. De Rebellen zijn pas net begonnen, dit was pas de tweede voorstelling, en ze hebben al gewonnen.

Nadat Roelof Luinge heeft afgefloten, kun je de Expandables ontmoeten in de foyer. Ik spreek met ‘ik ben vandaag zo vrolijk’ Koert Westerman en vraag wat nu eigenlijk zijn favoriete club is. “Feyenoord. Maar dat is gelukkig niet zo bekend. Anders kan ik vast de huldiging van PSV niet meer presenteren. KARIM REKIK!”

Ik ben benieuwd of het concept overwaait naar het overzeese, Britse schiereiland. Daar lopen pas een paar echte rebellen rond.

image6