Voor Staantribune #16 bezochten we het vandaag jarige (1857!) Sheffield FC, de oudste club ter wereld. Voorproefje:

Ondanks grote plannen speelt The Club de komende jaren in Dronfield en daar is het zo slecht nog niet, blijkt deze middag. Deze zaterdag kiezen 235 mensen ervoor om naar Sheffield FC – Basford United te gaan kijken. Onder hen een viertal supporters van FC Köln. Het zijn groundhoppers die de volgende dag naar Sheffield Wednesday – Sheffield United gaan. Deze dag is er volop keuze, maar de aantrekkingskracht van de oudste voetbalclub ter wereld is te groot om te weerstaan. De Duitsers besloten unaniem om naar deze wedstrijd te gaan. Een van hen geeft aan bezig te zijn om in heel Europa de oudste club van het bezochte land af te strepen. Nadat hij een heel rijtje met statistieken heeft opgedreund, komt hij tot de conclusie dat hij al over de helft is en dat maakt hem erg vrolijk. De Duitsers houden zich tijdens de wedstrijd vooral bezig met het plakken van FC Köln-stickers op de tribunes, muren en toiletten van het stadionnetje.

De rest van de mensen in het stadion geniet vooral van het mooie weer. Het zonnetje schijnt en de bomen rondom het veld tonen hun herfstkleuren. Een vrouw komt langs om lootjes te verkopen, vanuit het ietwat dubieuze cateringhokje worden ietwat dubieuze etenswaren verkocht, bij het scorebord staat een vrijwilliger om de nummers handmatig te vervangen als er wordt gescoord en volgens jong en oud kan de scheidsrechter er echt helemaal niets van. Het is het perfecte non-League-plaatje en je vraagt je af waarom de club zo nodig wil verhuizen. Dit benadert de perfectie wel heel dicht.

De meeste mensen rondom de club zijn van origine supporter van Sheffield Wednesday of Sheffield United, maar bij Sheffield FC worden de verschillen opzij gezet. Wat vooral opvalt, is dat iedereen enorm trots is op de club en er erg graag over wil praten. Zo ook Andy Dixon: “Ik ben eigenlijk supporter van Sheffield Wednesday, maar hier ben ik vaker te vinden. Deze hele club draait op vrijwilligers. Zie je die gele strepen voor de hoofdtribune die aangeven dat je daar niet mag staan? Die heb ik nog geschilderd. Ik deed bij Sheffield FC altijd de PR en ontvangst van de gasten. Doordat wij de oudste club zijn, openen er vele deuren. Zo hebben wij Pelé op bezoek gehad. Zie je dat bord naast de staantribune met de namen van de leden? Kijk daar maar eens goed op. Dat maakt Sheffield FC zo speciaal.”

Op het bord staan namen als Eric Cantona, Matthew Le Tissier, Les Ferdinand, de leden van Def Leppard en Sepp Blatter. Allemaal zijn zij lid van ‘The Oldest club in the World’, zoals Sheffield FC zich graag noemt. Supporters van andere clubs klagen wel eens dat Sheffield FC wat overdrijft met het benadrukken daarvan, maar het is ook iets om trots op te zijn. Zo zijn er maar twee clubs die van de FIFA de Order of Merit hebben gekregen: Real Madrid en Sheffield FC. Ter ere van het 150-jarig bestaan kwamen Internazionale en Ajax naar Sheffield om tegen de club te spelen op Bramall Lane, het stadion van Sheffield United. En de club is de drijvende kracht achter de Pioneers Cup, een toernooi waarbij de oudste clubs van ieder land tegen elkaar spelen.

Lees het hele artikel over Sheffield FC van redacteur Joris van de Wier in Staantribune #16, na te bestellen in de webshop

In 2018 is het ook precies dertig jaar geleden dat PSV de Europa Cup I won. Staantribune-redacteur Stijn Slaats schreef een persoonlijk verhaal over 1988, hét succesjaar van de Eindhovenaren. Hans van Breukelen, de held van de finale tegen Benfica, en aanvoerder Eric Gerets staan op de cover van Staantribune nummer 16. Een voorproefje in elf seconden:

Verder bezochten wij voor dit eerste nummer van de vierde jaargang onder meer Jan Boskamp in België en 1860 München, dat eindelijk weer speelt in het vertrouwde Stadion an der Grünwalder Straße. Ook maakten we portretten van voetbalstad Parijs en het Russische Kaliningrad, een van de speelsteden van het WK. In eigen land bezochten redacteur Dave Aalbers en fotograaf Andy Zuidema de Groesbeekse derby tussen (het inmiddels failliete) Achilles ’29 en De Treffers.

Verder onder meer:
– Interview met Jeroen Verhoeven, oud-keeper van onder meer RKC en FC Volendam
– Jeunesse d’Esch, het Juventus van Luxemburg
– Een eerbetoon aan Mister Feyenoord, Coen Moulijn
– Nieuwe rubriek: ‘De Verzamelaar’, dit keer over bijzondere wedstrijdposters
– Interview met de ‘Vogelman’ van Vitesse
– Voetbal & Muziek: TOP Oss
– Marco van Basten
– Voetbal = Kunst: Kamp Seedorf
en de gebruikelijke rubrieken, zoals de column van Frank Heinen, de Top 5 (over verslaafde voetballers), Het Shirt (Nantes) en schitterende fotoreportages!

Bestel Staantribune #16 na in de webshop