Sinds gisteren is de groepsfase over. Dat betekent dat de grote wedstrijden voortaan in Sukhum worden gespeeld en Gagra alleen zal worden gebruikt om te bepalen wie de nummers vijf tot en met twaalf van het toernooi worden. In Abchazië wordt dit toernooi heel serieus genomen, dus de vier landen die de kwartfinale hebben gehaald maar hun hotel in Gagra hadden, zijn verplaatst naar de hoofdstad van Abachzië.

Noord-Cyprus is zodoende in ons hotel gezet en vanmorgen zaten wij samen aan het ontbijt. De Noord-Cyprioten zijn allemaal echte ‘mannetjes’ met tattoos, oorbellen en opvallende baardjes. Zij zien er ook echt uit als voetballers, in tegenstelling tot Raetia (een groep ambtenaren) en Szeklerland (een bierteam). Dat zijn ze natuurlijk ook, want het zijn semi-profs. Maar hoe zouden ze ontbijten?

Ik was erg benieuwd of zij los zouden gaan op de vele zware gerechten (aardappelkoeken, het bladerdeeg met kaas-taartje) of zoete taartjes die op de ontbijttafel stonden. Maar die lieten de spelers staan. Hun coach, met een opvallende paardenstaart die glimt van een grote hoeveelheid olie, hield streng toezicht op alles. De spelers zien eruit als patsertjes, maar waren allemaal vrij rustig. Ik had veel van die afgezaagde voetbalhumor verwacht, maar iedereen at rustig zijn ei. Of zeg maar eieren, want die stonden er schalen vol. Schijnbaar is dat het nieuwe ding in een sportdieet. Een van de spelers had stiekem een pot Nutella meegenomen en zat daar uit te snoepen. Vanmiddag speelt Noord-Cyprus voor een plekje in de halve finale. Ik ben benieuwd of hun sportmaaltijd van deze ochtend gaat helpen.

De kwartfinales van vandaag:

Noord-Cyprus v United Koreans of Japan, Dinamo Stadium Sukhum (13.00)

Abchazië v Lapland, Dinamo Stadium Sukhum (18.00)