italie

De meeste dromen zijn bedrog. Desondanks kwam de nachtmerrie van Lazio-eigenaar Claudio Lotito enige maanden geleden uit: voetbaldwergen Carpi en Frosinone promoveerden – samen met Bologna – na een uitstekend seizoen naar de Serie A. Een kennismaking met de twee Italiaanse promovendi.

“Wanneer teams als Carpi en Frosinone promoveren naar de Serie A, hebben we over enkele seizoenen geen geld meer. Wie zou in dat geval namelijk de tv-rechten willen kopen? Niemand. Men weet niet eens waar Frosinone ligt.”

Deze uitspraak van Lazio-topman Claudio Lotito uit een heimelijk opgenomen telefoongesprek met een topman van de FIGC, de Italiaanse voetbalbond, bracht afgelopen februari een schok teweeg in het calcio. Hoe kon Lotito, die al tijden nauw samenwerkt met de voetbalbond, zich zo uitlaten over Frosinone en Carpi? En zouden de twee ploegen voortaan niet benadeeld worden door de scheidsrechters?  Die vrees bleek ongegrond. Carpi en Frosinone zetten hun winterse vorm door en eindigden op een eerste en tweede plek in de Serie B, met promotie als gevolg. En dus spelen de twee ploegen het komende seizoen voor het eerst in hun historie op het hoogste Italiaanse niveau.

Carpi
Het voetbalsprookje van Carpi FC begint in 2002, wanneer het in 2000 failliet verklaarde AC Carpi nieuw leven wordt ingeblazen. De club fuseert met Dorando Pietri Carpi. Hoewel beide voorlopers eerder nog nooit op het hoogste niveau zijn uitgekomen, is het doel direct duidelijk: een toekomst in de Serie A.  De nieuw geformeerde club eindigt tussen 2002 en 2009 echter consequent in de middenmoot van de Serie D. Pas na een grote schoonmaak promoveert Carpi twee keer in drie seizoenen, om in 2013 voor de eerste keer in haar historie in de Serie B te belanden.

Carpi-1

Het eerste seizoen op het tweede niveau verloopt voorspoedig. Ondanks een trainerswisseling eindigen de Biancorossi op een twaalfde plek, een uitstekende plaats voor een promovendus. Dat Carpi in de zomer van 2014 weer van manager wisselt, pakt enorm goed uit.  Met Fabrizio Castori – die in 34 seizoenen als manager liefst 21 teams coachte – draaien de Biancorossi vanaf het begin van het seizoen in de top mee. Het is aan kersverse aanwinsten Jerry Mbakogu (veertien doelpunten) en keeper Gabriel te danken dat Carpi aan het einde van de rit op een eerste plaats te vinden is. Ondanks een salarisbudget van slechts iets meer dan anderhalf miljoen euro is promotie een feit.

natale_calcio_carpi_promozione_biancoros_f1_18172_originaley121

Inmiddels zijn de voorbereidingen op het komende seizoen in volle gang. Aangezien het eigen Stadio Cabassi met iets meer dan vierduizend plekken niet aan de criteria voor de Serie A voldoet, maakte Carpi al bekend haar wedstrijden in het nabijgelegen Modena af te werken. In Stadio Braglia kan de voetbaldwerg immers 21.000 mensen ontvangen. Net genoeg voor de unieke duels met Juventus, Milan en Inter, waar de fans zo lang op hebben gewacht.

Frosinone
De parallellen tussen Frosinone en Carpi zijn opvallend. Net als de Biancorossi bestormden de Gialloazzurri de afgelopen seizoenen de Italiaanse voetbalpiramide. Kwam Frosinone twee seizoenen geleden nog uit in de Serie C en speelde het haar wedstrijden tegen Gubbio en Prato, het volgend seizoen mag het op bezoek bij Napoli, Roma en Juventus. Net als Carpi maakte Frosinone in haar geschiedenis een doorstart. Nadat US Frusinate in 1990 bankroet werd verklaard, ging de club verder als Frosinone Calcio. Als snel kwamen de geelblauwen weer terug op niveau en in 2006 promoveerde de club voor het eerst in haar historie naar de Serie B.

Sotto-la-curva

Na enkele jaren tussen de eerste en tweede divisie te hebben gependeld, promoveerde Frosinone tussen 2013 en 2015 twee keer in twee seizoenen. Onder leiding van voormalig Napoli- en Torino-speler Roberto Stellone lieten de Kanaries topfavorieten als Bologna (later wel gepromoveerd) en Vicenza achter zich. Een enorm knappe prestatie. Met de promotie zullen er in het seizoen 2015-2016 met Frosinone, Lazio en Roma voor het eerst in de geschiedenis van de Serie A meer dan twee teams uit de regio Lazio aan de competitie deelnemen. Ondanks een capaciteit van net tienduizend man mag Frosinone haar wedstrijden volgend seizoen wel in het eigen stadion Matusa afwerken. Mochten de Gialloazzurri hier onverhoopt het Lazio van Claudio Lotito verslaan, dan wordt Frosinone eindelijk op de kaart gezet.

Curva-Nord-640x360

Willem Haak
Italië-correspondent Staantribune