Nee, dit wordt geen stoer verhaal richting de vijand. Voor deze ene keer schrijf ik PEC Zwolle met hoofdletters. Normaal zou ik dat in kleine letters doen. Kinderachtig, maar dat is een beetje aangeleerd, zo schrijf ik Ajax normaal gesproken ook in onderkast. Maar ik spreek de naam PEC Zwolle wel gewoon uit. Ik doe niet mee met al die andere Go Ahead Eagles-supporters die Zwolle constant ‘Olle’ noemen. Zeg dat nou eens tien keer achter elkaar. Olle, Olle, Olle, Olle, Olle, Olle, Olle, Olle, Olle, Olle. Dat bekt toch niet lekker? Het lijkt wel alsof je een spraakgebrek hebt.

De naam Olle wordt al lang gebruikt. In het oude Oosterenkstadion stond de naam van de club, toen nog FC Zwolle geheten, op grote vlakken op de wanden van de tribune waar de fanatieke Zwolse aanhang stond. Supporters uit Deventer kwamen een keer op het idee om deze vlakken maar eens te jatten, zoals toentertijd ook middenstippen een gewild object waren. (Tegenwoordig kan het laatste niet meer gestolen worden, want met kunstgras wordt dat een onmogelijk karwei. Maar kunstgras moet je überhaupt niet willen hebben.) De supporters bleven tijdens het stelen steken bij de Z en de W, wat al een prima prestatie was. De wedstrijd erop was Zwolle dus Olle. Lachen, gieren, brullen en veel supporters gebruiken het nog steeds. Of ze weten hoe die naam is ontstaan, is maar de vraag.

Tegenwoordig doen ook mensen met verantwoordelijke functies mee aan deze onzin. Een paar jaar geleden was ik op een supportersavond, waar toenmalig trainer Joop Gall een praatje hield. Ik begreep wel dat Gall zieltjes wilde winnen – de prestaties van Go Ahead Eagles, dat op dat moment nog in de eerste divisie uitkwam, waren niet al te best –  maar het moet niet zo zijn dat nota bene de hoofdtrainer tot drie keer toe een supporter erop gaat wijzen dat het ‘Olle’ is in plaats van Zwolle. Dat is gewoon kinderachtig en als trainer van Go Ahead Eagles moet je daar boven staan. Dezelfde avond bleek een veiligheidsmedewerker van Go Ahead Eagles de clubnaam zelfs helemaal niet uit te willen spreken. Toen was voor mij de maat vol en heb ik de bijeenkomst verlaten. Als je bij de club werkt, behoor je je werk professioneel te doen en dan is het dus gewoon PEC Zwolle.

Door die gasten steeds Olle te noemen of de clubnaam weigeren uit te spreken, geef je onze rivalen precies de eer die ze niet verdienen. Draai het eens om. Zij noemen ons al een paar jaar Egels. Eagles, maar dan met een lettertje minder. Het klinkt al net zo sneu als Olle. Ik moet er altijd een beetje om lachen ze deze naam gebruiken. Het maakt op mij totaal geen indruk. Ik hoor of zie het al niet eens meer als ze het zingen of ergens op schrijven. Het doet mij in ieder geval niks en volgens mij is het de bedoeling om iemand ermee te raken.

Het wordt tijd dat de naam Olle in de prullenbak verdwijnt. Uiteraard mag de rivaliteit nooit verdwijnen. Niemand weet hoe die rivaliteit ontstaan is, maar het hoort er gewoon te zijn tussen supporters van Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. Dat is voetbalbeleving. Maar die gasten moeten niet te veel aandacht krijgen. Het gaat om ons. We are Eagles, who the fuck are you?

Robert Bugter
Auteur diverse Go Ahead Eagles-boeken