In het Stade Vélodrome van Olympique Marseille staan vanavond Oekraïne en Polen tegenover elkaar in poule C. In het stadion waar Jack van Gelder ooit zijn stem verloor door het magistrale doelpunt van Dennis Bergkamp tegen Argentinië, staat nu een derby op het programma tussen twee buurlanden. “Maar het moet niet gezien worden als haat”, aldus Evgeniy Levchenko. “Het is een beladen wedstrijd, dat heb je altijd wanneer twee landen naast elkaar liggen. Maar Oekraïne heeft helemaal geen slechte band met Polen, je moet het meer zien als een gezonde rivaliteit.”

De voormalig middenvelder van onder andere FC Groningen, Willem II, Vitesse en Sparta verwacht ook geen problemen rond de supporters van beide landen. “Ik denk dat de supporters vreedzaam met elkaar omgaan. Het is gewoon een gezonde concurrentie tussen twee landen, die elkaar qua niveau weinig ontlopen. Deze wedstrijd leeft bij de jongeren ook een stuk minder dan bij de ouderen. Ik geloof niet dat jonge Oekraïners Polen als de vijand zien.”

De vergelijking met Nederland-Duitsland gaat niet op. “Duitsland is altijd veel groter en succesvoller geweest dan Nederland. Nederland blijft een klein landje, dat af en toe kan bijten. Polen en Oekraïne zijn gelijkwaardiger. Het is een heel andere concurrentie dan bijvoorbeeld met Rusland. Dat is altijd de grote broer geweest, die Oekraïne probeerde klein te houden. Dat is meer vergelijkbaar met de verhouding tussen Nederland en Duitsland.”

Lees verder over deze landenderby in de nieuwste Staantribune, waarin we op geheel eigen wijze vooruitblikken op het EK in Frankrijk. Je kunt het magazine los bestellen via de webshop of aanschaffen bij een van de duizend verkooppunten in Nederland en België.
mockup_COVER_nr06
Mockup_Engeland_nr6
Mockup_Sochaux_nr6