Oeki Hoekema is niet alleen een illustere voetbalnaam, de Friese aanvaller staat ook bekend als de man die uit principe weigerde mee te spelen op het WK van 1978. De oud-speler van SC Cambuur, Go Ahead Eagles, PSV, De Graafschap, Lierse SK, FC Den Haag en FC Wageningen speelde slechts één interland,  Luxemburg – Nederland in 1971 (0-8), waarin hij eenmaal scoorde.

Hoekema, die in zijn eerste jaren Uilke werd genoemd, debuteerde op 21 februari 1965  in de wedstrijd SC Cambuur – AGOVV (4-2) in de Tweede Divisie A. De 16-jarige debutant scoorde al na vier minuten.

In het doel van Cambuur stond in die tijd een opvallende verschijning: de legendarische Frans de Munck. De Zwarte Panter was inmiddels 42 jaar. “Ik had veel respect voor Frans. Ik kwam elke ochtend op het fietsje naar het trainingsveld. De Munck was dan al aanwezig, zijn krantje aan het lezen. Zijn peperdure Mercedes stond keurig geparkeerd. De Munck gaf me veel tips. Na het kampioenschap in 1965 zei hij dat ik bewust van het kampioenschap moest genieten, omdat dat niet zo vaak voorkomt. Ik was van plan nog heel vaak kampioen te worden, maar het bleef inderdaad bij die ene keer. Achteraf rake woorden.”

Oeki Hoekema werd vooral bekend vanwege zijn boycot van het WK van 1978 in Argentinië. Hij wilde er niet spelen vanwege het dictatoriale regime dat heerste onder Jorge Videla. Freek de Jonge startte een handtekeningenactie, die slechts één handtekening opleverde: die van Oeki zelf. Vandaag de dag heeft de rossige aanvaller nog steeds geen spijt van zijn actie.

“Ik zou nu exact hetzelfde gedaan hebben. Er was in Argentinië sprake van een totalitair regime, dat vergelijkbaar was met nazi-Duitsland. En weet je, het gekke was dat veel spelers het met me eens waren. Maar ze tekenden niet, omdat ze bang waren voor de consequenties. Of het mijn carrière heeft geschaad? Geloof ik niet in, clubs kijken vooral naar je voetbalkwaliteiten.”

De pijlsnelle rechtsbuiten van weleer keek tijdens zijn carrière sowieso al verder dan het voetbalwereldje alleen. Zo opende hij in 1976 aan de Eewal in Leeuwarden overhemdenwinkel ‘it Boesgroentsje’, oftewel ‘Het Overhemdje’. Zijn zus Geke bestierde de winkel, omdat Oeki bij FC Den Haag voetbalde. Hij deed de winkel later van de hand, omdat hij te weinig tijd had om de zaak te runnen.

Hoekema kijkt tevreden terug op zijn carrière: “Ik heb er alles uitgehaald. Ik heb een wedstrijd voor Oranje gespeeld en gescoord, in de nationale jeugdelftallen en bij prachtige voetbalclubs gespeeld. Ik heb gevoetbald met goede spelers als Gerrit Niehaus, Koos Knoef, Nico Reinders, Dick Schneider,  Gerard Somer en Dimitri Davidovic.”

Na zijn carrière ging hij Noorse woningen bouwen. Niet zelf, maar als coördinator van de bouw en zaken als vergunningen. Ook werd hij importeur van Noorse hoekkoelkasten. Oekema, inmiddels met pensioen, heeft nog steeds een warme band met Noorwegen. Hij is gepokt en gemazeld in het land en zou graag wat willen betekenen als scout voor bijvoorbeeld Cambuur of Heerenveen.

De sympathieke Fries geniet nog steeds een hoge naamsbekendheid. Zijn originele naam, onafhankelijkheid, principes en openheid maken hem een zeldzaam fenomeen dat nog steeds goed scoort bij nostalgische voetbalfans. De markante Fries hoeft dan ook niet bang te zijn dat hij uit de geschiedenisboeken zal verdwijnen. Zijn weigering in 1978 om het WK te spelen, oogst nog altijd veel respect.

Dit artikel stond eerder in het ‘0-nummer’ van Staantribune. Dit magazine, dat in april 2015 op papier verscheen, was binnen enige weken uitverkocht. Wil je hem toch lezen? Word dan nu LID van Staantribune en ontvang de pdf. Klik HIER voor meer informatie over alle voordelen van een lidmaatschap.