De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond heeft een rampjaar achter de rug. Bestuurlijke chaos rond directie en rvc, erbarmelijk bondscoachbeleid, een mislukte competitiehervorming. Te midden van alle Zeister wanorde is er niettemin één stabiele factor, een baken van rust en regelmaat, en dat baken luistert naar de naam Heinrich Welling.

Door die naam word je al snel op het verkeerde been gezet: meestal heet de archetypische Oberfeldwebel uit de zoveelste Nederlandse film over de Tweede Wereldoorlog zo. Maar in werkelijkheid betreft het hier de ‘competitieplanner’ van de KNVB. Een oerdegelijke man met een strenge bril en een majestueuze borstelsnor, de eindbaas van de bekerlotingen.

Nu zijn lotingen sowieso een fascinerend gebeuren. Er hangt altijd een geur van beïnvloeding en gesjoemel omheen. Warme en koude ballen, dat werk. Paul Onkenhout schreef er in 2006 een aardig artikel over in de Volkskrant. WK-lotingen zijn altijd gemanipuleerd, maar ook in ons land winnen financiële belangen het soms van sportiviteit, met als sprekend voorbeeld de achtste finale van de beker in het seizoen 2006-2007.

De drie topclubs lootten toen ieder een thuiswedstrijd tegen een van de drie overgebleven eerstedivisieclubs. Onmiddellijk gingen alle alarmbellen af. Het bekertoernooi werd uitgezonden door Talpa, en die sluwe John de Mol had er natuurlijk voor gezorgd dat de grote jongens een eenvoudige tegenstander troffen. Immers: hoe verder zij kwamen, hoe hoger de kijkcijfers voor John.

Misschien ben ik te goedgelovig, maar ik heb zo mijn twijfels bij al die complottheorieën. Er zou dan toch allang een keer een betrokkene uit de school hebben geklapt? En daar komt nog bij: ik kan mij eenvoudigweg niet voorstellen dat Heinrich Welling een gemanipuleerde loting zou toestaan. Hij lijkt mij onbuigzaam, onkreukbaar, duurzaam bonafide.

Afgelopen weekend deed Heinrich de loting voor de eerste ronde van de beker live in De Eretribune, het avondvullende pandemonium op FOX Sports.

Het trekken van de balletjes was dit keer aan Glenn Helder gegund. Ik voelde medelijden met Heinrich. Dan ben je procedureel nog strenger in de leer dan de gemiddelde Wikipedia-moderator, krijg je uitgerekend een onhandelbare woelwater als Glenn Helder als secondant. Nu heeft Glenn van nature al de concentratiespanne van een goudvis, en dan moet hij in De Eretribune ook nog eens zes uur lang op een stoel zitten om alles bij elkaar achttien seconden op een elektrisch drumstelletje te mogen rammen.

Geen wonder dus dat Glenn stond te stuiteren tegen de tijd dat de loting begon. Tot overmaat van ramp werd hij constant opgenaaid door Ronald ‘hè’ de Boer. “Ik hoop dat je reservebanden bij je hebt”, counterde Glenn.
Heinrich, gort- en gortdroog: ‘Enige rivaliteit.’

Het mooiste gedeelte van zo’n loting is altijd de uitleg van de procedure. Heinrich doet dat met een ernst alsof hij zojuist de Tien Geboden van de Here God heeft ontvangen en ze nu plechtig voorleest aan de gemeenschap van gelovigen.

Er waren dit keer twee restricties van toepassing. Als een Betaald Voetbal Organisatie thuis tegen een amateurvereniging zou loten, dan speelde de amateurclub automatisch thuis en werd de wedstrijd dus ‘gedraaid’. Voorts genoten de vijf clubs die dit seizoen Europees voetbal spelen een beschermde status: zij konden niet tegen elkaar loten.

En toen kwam het. Heinrich vervolgde: “Als die clubs tegen elkaar loten, dan ga ik telkens, en ik zal dat begeleiden, de bezoekende bal een wedstrijd verder leggen.” Hij zei het echt! “Ik zal dat begeleiden”. Het ging dus om het verplaatsen van een balletje. Schitterend.

Er ging een wereld voor me open. Ik zag ineens levendig voor me hoe het er thuis bij de Wellings aan toegaat.
Aan de ontbijttafel. Heinrichs vrouw: “Heini, mag ik de boter?” Heinrich: “Maar natuurlijk schat, ik zal het verplaatsen van het kuipje boter even begeleiden.” Kennissen op visite. Heinrich: “Mag ik de bezoekende jassen aannemen en ze een kamer verder neerleggen?” De kinderen Welling slaan elkaar de hersens in, mevrouw Welling roept vanuit de keuken wat al die herrie in godsnaam te betekenen heeft. En Heinrich, minzaam glimlachend: “Enige rivaliteit.”

Ik vind dat Heinrich hogerop moet. En het zit erin. De lotingen bij de UEFA werden ook jarenlang door een eindbaas gedaan: Gianni Infantino. En kijk eens aan, die is nu voorzitter van de FIFA. Heinrich zou de juiste man zijn om structuur aan te brengen binnen de KNVB. Na alle luchtfietsers en dorpspastoors is er behoefte aan tucht en orde. Hij kan het Nederlandse voetbal op een hoger plan brengen. Heinrich zal dat proces begeleiden. Heinrich zal ons leiden.