Wie de tegenstander zou zijn, maakte weinig uit. Als Noord-Cyprus maar in de finale zou komen. Althans, dat was de droom van gastland Noord-Cyprus. Niet dat alle ogen van de wereld nu op het ‘land’ zijn gericht, maar dankzij de ConIFA European Football Cup is de aandacht voor Noord-Cyprus groter dan normaliter. Af en toe komt er eens een bericht in de media over het land, maar meestal zijn dat berichten die betrekking hebben op de politieke situatie en de vredesbesprekingen die al enige tijd gaande zijn. Over voetbal wordt er niet bericht, wat eigenlijk geldt voor alle deelnemers aan het toernooi. Het is daarom even fijn dat tal van media berichten over de finale van vandaag, met het thuisland.

Het land nam het vrijdagavond in de halve finale op tegen het verrassende Szekler Land. Vorig jaar speelde Szekler Land geen rol van betekenis op het WK, waar het slechts negende (van de twaalf deelnemers) werd. In de halve finale bleek Noord-Cyprus echter een maatje te groot. Het kwam na een kwartier op voorsprong, waarna de Szeklers kort na rust gelijkmaakten. De bevrijdende treffer voor de Noord-Cyprioten kwam zeven minuten voor tijd en dus juichte het thuispubliek.

Foto: Facebook ConIFA

De tegenstander in de finale is niet wereldkampioen Abchazië. Het land kwam tegen Padanië niet verder dan 0-0 en omdat het toernooi geen verlenging kent, volgden er direct strafschoppen. Padanië bleek hierin de gelukkigste: 6-5.

Titelverdediger Padanië en Noord-Cyprus stonden vorig jaar tijdens het WK tweemaal tegenover elkaar. Beide keren wisten de Cyprioten te winnen (2-1 in de groepsfase, 2-0 in de strijd om de derde plek). Na vandaag zullen we weten wie zich tot Europees kampioen van de ConIFA mag kronen!

De finale is vanavond HIER via een (betaalde) livestream te volgen.