Tottenham Hotspur neemt het zondag op tegen Chelsea. Een Londense derby en een topper in de Premier League, maar er is meer aan de hand. Na 118 seizoenen speelt Spurs namelijk niet meer op White Hart Lane. Het stadion is de afgelopen maanden gesloopt en op bijna dezelfde plek zal een nieuwe arena verschijnen. Volgend jaar moet het klaar zijn.

Tot die tijd speelt Tottenham haar thuiswedstrijden op Wembley. Het zal wennen zijn; van het kleine, compacte White Hart Lane naar het grote Wembley. De supporters van de Londense club kijken nu al met weemoed terug naar hun oude stadion. Staantribune zet vijf bijzondere momenten die plaatsvonden op ‘The Lane’ op een rij.

Gazza en de duiven
Via een wankel trapje gaat Paul Gascoigne met een luchtbuks het dak van White Hart Lane op. Hij klimt in de oude persbox, die al jaren gesloten is, om duiven naar beneden te knallen. Terwijl hij de vliegende ratten uit de lucht schiet, zakt hij door de rottende vloer heen en valt tien meter naar beneden.

Hij blesseert zijn arm en rug, maar leeft nog. Als hij zich daarna moet afmelden voor de training, zegt hij tegen manager Terry Venables dat zijn blessure de schuld is van een duif.

Besneden piemels
Tottenham Hotspur speelt thuis op the Lane tegen Manchester City. De fans uit Manchester zingen: “We’ll be running around Tottenham with our pricks hanging out
tonight, singing I’ve got a foreskin, I’ve got a foreskin, I’ve got a foreskin and you ain’t” vanwege de link tussen de Spurs en het jodendom.

Als reactie daarop gaan alle joodse supporters van Spurs bij elkaar staan, trekken hun broek naar beneden en zwaaien met hun besneden geslachtsdelen richting het uitvak. Het is daar ineens doodstil.

Het geheim van de cockerel
In 1989 wordt White Hart Lane verbouwd. De befaamde koperen haan, staand op een voetbal, die als sinds 1910 trots op het dak staat, wordt naar beneden gehaald. Veel mensen hebben naar dit moment uitgekeken. Het gerucht gaat namelijk al jaren dat destijds in de bal geheime documenten zijn gestopt.

Voorzichtig wordt er een gat gemaakt in de onderkant van de bal. Er zit inderdaad iets in. Helaas blijkt het slechts om een doorweekt en beschimmeld jaarboek uit 1909 te gaan.

13-2
Begin februari 1960 staat Tottenham Hotspur – Crewe Alexandra op het programma. Niemand had deze wedstrijd verwacht. Het is namelijk een replay in de FA Cup en de verwachting was dat Spurs in Crewe makkelijk zou winnen van de vierdedivisionist. Bekervoetbal is dan nog koning in Engeland en maar liefst 64.000 mensen komen naar de Lane.

Zij zien een weergaloze show. Na een halfuur staat het al 6-1 en bij rust zelfs 10-1. Daarna doet Spurs het rustig aan. Het wordt uiteindelijk 13-2, de grootste overwinning die Tottenham ooit op de Lane zal boeken.

Glory, Glory, Hallelujah
Nadat Tottenham in 1961 de titel wint, mag het voor het eerst deelnemen aan de Europacup I. Tegenstander is Górnik Zabrze. In Polen verliest Spurs met 4-2 en de Poolse pers verklaart na afloop dat de Engelsen geen engeltjes zijn.

Drie Spurs-fans verkleden zich daarom als heiligen voor de terugwedstrijd. Zij dragen habijten, sandalen en nepbaarden. Van de club mogen ze zelfs een rondje om het veld maken. Het publiek zingt daarna tijdens de wedstrijd “Glory, Glory, Hallelujah” (tegenwoordig wordt Hallelujah vervangen door Tottenham Hotspur) en zorgt voor een geweldige sfeer. Spurs wint die avond met 8-1.

Meer over het afscheid van White Hart Lane, met een reportage van een van de laatste thuiswedstrijden, lees je in Staantribune #12, na te bestellen in de webshop.

Staantribune op TV!
Onze partner Ziggo Sport zendt Tottenham Hotspur – Chelsea aanstaande zondag 20 augustus om 17.00 uur live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. Maar schakel ook op zaterdag in op kanaal 14, want rond 16.30 uur (onder voorbehoud) zendt Ziggo de tweede aflevering van Staantribune uit. Dit keer nemen we jullie mee naar promovendus Brighton & Hove Albion FC, dat na een afwezigheid van 34 jaar terugkeert in de hoogste divisie van Engeland.

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.