Het klinkt haast onmogelijk: geen enkel eredivisieduel, maar wel voetballen tegen David Beckham. Lesly Fellinga flikte het. De 30-jarige Nederlander speelde ook nog twaalf interlands voor Haïti, een half seizoen bij Toronto FC en twee wedstrijden in de UEFA Cup voor Heerenveen. “Die aardbeving in 2010 heeft me aan het denken gezet: Lesly, wat wil je nou?”

Lesly werd geboren in de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince. Na vijf maanden werd hij geadopteerd door een Nederlands gezin uit Zuidlaren. Het stel had al twee dochters, maar ze waren fan van adoptie. Ze wilden maar al te graag een kind een goed leven bieden. “Een kindje ophalen voor adoptie kon nog niet in de tijd”, vertelt Fellinga. “Ze moesten het alleen doen met een pasfoto van mij. Toen hielden ze al van me, dat zegt alles over wat voor een fantastische mensen het zijn.”

45323_10151328442175546_1941256816_n

Zijn biologische moeder woonde in Cité Soleil, wat staat voor zonnestad. Een naam waar het cynisme van afdruipt. Het is een gemeente aan de hoofdstad van Haïti en staat bekend als een van de gevaarlijkste ghetto’s van het Westelijk halfrond. “Ze had dus geen keus”, legt Lesly uit. “Als ik daar was opgegroeid, was de kans groot dat ik vroeg dood zou gaan.” Lesly heeft nog geprobeerd zijn moeder te traceren, maar Haïti werd in 2010 getroffen door een zware aardbeving. Het archief in het ziekenhuis was compleet verwoest, waardoor het een haast onmogelijk missie is haar te achterhalen. “Ik heb dus geen idee of ze überhaupt nog leeft.”

Haïtiaan in Zuidlaren
Fellinga groeit dus niet op in een van ’s werelds armste landen, maar in Zuidlaren. Al snel komt hij via amateurclub ZVZ terecht in de jeugdopleiding van FC Groningen. Hij doorloopt alle jeugdelftallen, maar doorbreken lukt Lesly niet. Hij verkast naar Veendam, waar hij onder Joop Gall in de Jupiler League wel zijn wedstrijden speelt. Daar begint zijn avontuur. Niet in de provincie Groningen, maar in Haïti.

Via een studiegenoot op de Cruyff University hoort hij dat Tim Velten is opgeroepen voor het nationale elftal van Haïti. “Ik wist niet wat ik hoorde. Tim speelde altijd rechtsbuiten in de jeugd van FC Twente en ik linksback bij Groningen. We hadden allebei geen idee dat onze roots in hetzelfde land lagen.” Uiteindelijk begint het balletje te rollen, wat er uiteindelijk voor zorgt dat ook Lesly wordt opgeroepen voor een interland tegen de Verenigde Staten.

Thuiskomen
In 2007 stapt Lesly voor het eerst het vliegtuig uit in zijn geboorteland. Als baby van vijf maanden liet hij het land achter zich, nu stapt hij het land binnen als Haïtiaans international. “Het is niet te omschrijven, het was een heel raar gevoel. Alsof ik voor het eerst thuiskwam. Het is een trots volk en iedereen lacht, ook al heeft het land altijd moeilijke tijden gekend. Ik werd als een superster onthaald. Bij de douane mocht ik zo doorlopen, m’n tassen werden gedragen en iedereen wilde een handtekening.”

Lesly voelt zich snel op z’n gemak in zijn geboorteland. Het lekkere weer en de mensen bevallen hem prima, toch merkt hij dat hij ook op een Europese manier is opgevoed. “In Haïti gaat alles er heel relaxt aan toe. Zo hadden we het eerste etentje met de ploeg. We hadden om 12 uur afgesproken. Dus wij waren er ook stipt op tijd. Om half 1 was er nog niemand. Iets na enen kwamen de eersten binnendruppelen. Shirtje uit de broek, niks aan de hand. Lekker rustig aan, hè”, lacht hij. In Haïti spreken ze Creools, een soort gebroken Frans. “Frans spreek ik wel, maar dat kan ik niet volgen. Gelukkig spreekt bijna iedereen op Haïti goed Engels.”

Nederland – Duitsland van De Caraïben
Lesly speelt zelfs de meest beladen pot van De Caraïben: Haïti – Jamaica. “Dat moet je vergelijken met Nederland – Duitsland”, legt de inmiddels 30-jarige Nederlander uit. “Er zaten toen 15.000 mensen in het stadion. Eerst het volkslied, dat was echt kippenvel. Er werd constant muziek gemaakt en we wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 2-1. Tim Velten maakte de winnende, na een assist van mij. Mooier kan niet, toch?”

Ondertussen speelt Fellinga nog twee jaar voor Veendam in de Jupiler League. Daarna vertrekt de verdediger naar Heerenveen. Hij speelt twee wedstrijden in de UEFA Cup tegen Vitoria Setubal, maar maakt geen enkele minuut in de eredivisie. “Dat is toch wel een klein smetje op mijn carrière”, blikt hij terug. “Ik was er wel een aantal keer heel dichtbij in de eerste seizoenshelft. Dan was nodig om een verdediger te brengen, maar dan viel er net een ongunstig doelpunt. Dan was het: ‘Ga maar weer zitten Les’. De tweede seizoenshelft begon het team te draaien en pakten we de beker, waardoor de kans op speeltijd alleen maar kleiner werd. M’n dagen waren geteld in Friesland.”

Voetballen tegen Beckham
Als je de carrière van Fellinga analyseert, was zijn volgende stap misschien wel de opvallendste. Niet aan de bak komen bij Heerenveen, maar toch tekenen bij Toronto FC. Haïti speelde in 2009 de Gold Cup en een teamgenoot adviseerde hem te gaan spelen in de MLS. “Maar hoe kom je daar zomaar terecht?”, was de terechte vraag van Fellinga. Zijn teamgenoot kende nog wel een zaakwaarnemer met goede contacten. “Ik mocht op proef komen. Echt alles ging perfect die week. Alles wat ik aanraakte, veranderde in goud. Af en toe stond ik er zelf van te kijken. Toen kreeg ik een halfjaarcontract bij Toronto.”

In Canada beleefde Lesly de beste maanden uit zijn leven. Mede dankzij de broer van Nederlands international Jonathan de Guzman. “Julian komt uit Toronto, dus hij heeft me alles van de stad laten zien. We zijn goede vrienden geworden. Laatst was hij nog in Amsterdam en zijn we nog een hapje gaan eten en wezen stappen.” Het hoogtepunt van zijn periode in Toronto was voor Lesly toch wel de wedstrijd tegen LA Galaxy. “Ik heb toch mooi met David Beckham op één veld gestaan. Och, wat een speler van wereldklasse. Dan zie je hoeveel er is geïnvesteerd in die traptechniek. Je droomde er vroeger van om tegen spelers van dit formaat te spelen. Ik heb het op een bijzondere wijze toch voor elkaar gekregen.”

Aardbeving
Uiteindelijk werd de trainer die Lesly naar Toronto haalde, ingeruild voor een ander. De Haïtiaans international keert terug naar Nederland. Een half jaar later gebeurt er iets wat zijn leven voorgoed zou veranderen. Op 12 januari 2010 werd zijn geboorteland getroffen door een aardbeving. 220.000 mensen kwamen om het leven en een zesde van de bevolking werd in één klap dakloos. “Gelukkig zijn er geen teamgenoten of kennissen van mij omgekomen, maar het heeft me wel heel wat gedaan.”

Twee maanden na de ramp keerde Lesly voor het programma Patrick terug naar Haïti, een programma van Patrick Lodiers, voor het laatst terug in zijn geboorteland. “Ik wil er nu niet meer naar toe. Het land heeft nog wel minstens 20 jaar nodig om weer op te bouwen. Wat ik daar allemaal gezien heb: enorme schade, verwoeste gebouwen, lijken en zóveel leed. Verschrikkelijk. Ik dacht toen: Lesly wat wil je nou? Ik heb er toen voor gekozen om m’n land te helpen en voetbal op een iets lager pitje te zetten. Ik heb €50.000 ingezameld, daarbij hebben FC Groningen en Heerenveen me ontzettend goed geholpen. Daar zal ik ze altijd dankbaar voor blijven.”

Een half jaar na de ramp voetbalt hij nog even bij Harkemase boys. Voor de KNVB Beker keert hij met de topklasser voor even terug in het Abe Lenstra Stadion. In die wedstrijd pakt hij een rode kaart tegen z’n oude club. Twee jaar later kiest hij voor een club dichtbij huis: Oranje Nassau Groningen. In het hoge Noorden behaalt hij zijn bachelor International Communication. Tegenwoordig woont en werkt de 30-jarige, Haïtiaanse Nederlander in Amsterdam. De tevredenheid is hoorbaar in z’n stem: “Ik kan mezelf altijd in de spiegel aankijken en denken: je hebt alles eruit gehaald. Ik vind dat ik toch een leuke carrière heb gehad. En ik kan toch mooi zeggen dat ik op één veld heb gestaan met David Beckham.”