De NK Voetbalquiz is de grootste en meest prestigieuze voetbalquiz van Nederland. In een volgepakt Maasgebouw in Rotterdam streden gisteren honderden voetbalkenners in koppels voor de titel.

Bij de achttiende editie van de NK Voetbalquiz kun je er als gemiddelde voetbalkenner niet even rustig inkomen met een simpele vraag. “Wie was de scheidsrechter tijdens de opnieuw gehouden penaltyreeks tussen Lisse en Hoek in de eerste ronde van de KNVB beker?” is een van de eerste vragen die presentatoren Koert Westerman en Hugo Borst stellen. Het zorgt voor gefronste wenkbrauwen en schouderophalende gebaren bij veel deelnemers. 

Hans-Jörgen Nicolaï, auteur van Het Grote Voetbalquizboek en organisator van de quizkijkt grijzend rond in de volle zaal van De Kuip. “Het is ooit als geintje begonnen in de kantine van Excelsior Maassluis, met een klein aantal deelnemers. Elk jaar nemen meer voetballiefhebbers deel en inmiddels mogen we zelfs het predicaat ‘Nederlands Kampioenschap’ op de quiz plakken.”De winnaars van vorig jaar, Bas Schreurs en Roderick Smal, nemen ook dit jaar deel. Of de twee voetbalkenners hun titel kunnen prolongeren is maar de vraag, want het niveau ligt heel hoog. Zo willen Borst en Westerman weten van welke voetballer een rondborstige, zonbadende jongedame de vriendin is (antwoord: Rick Karsdorp). Als er twee vragen later opeens wordt teruggeschakeld naar de foto, grapt Westerman: “Pas op hè, straks worden we nog voor seksisten uitgemaakt.” In de pauze maken de koppels de stand op. “Ik kom al jaren in De Kuip”, verzucht Wouter Lunenborg uit Den Haag. “Maar was blij dat ik zeven van de negen Polen die voor Feyenoord uitkwamen kon noemen.” Lunenborg doet dan ook mee voor de gezelligheid. “Ik lees de Voetbal International nooit. Wel alle reacties op fr12.nl, maar daar kom je hier niet ver mee”, grapt hij, nippend aan een biertje.

Dat is het verschil tussen de liefhebbers en de freaks. Mannen die de finale halen nemen hele excelsheets door voordat ze zich in het Maasgebouw melden. Andere deelnemers beperken zich tot clubfora. De olympische gedachte ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ is bij het merendeel van de aanwezigen het credo. In de halve finale, waaraan vijftig koppels mogen deelnemen, wordt de moeilijkheidsgraad nog eens opgeschroefd. “Het is per slot van rekening een NK hè”, fluistert organisator Nicolai. “We moeten er zeker van zijn dat het team met de meeste kennis de beker verovert.”

Na de halve finale blijven de beste vijf koppels over. Een voor een vallen de duo’s af, totdat de teams van Bas Schreurs & Roderick Smal en Rypke Bakker & Michel Abbink overblijven. De finale is niet spannend, binnen no time staan Bakker en Staantribune-en VI-medewerker Abbink met 6-0 voor, waarmee zij dan ook de terechte winnaars van het NK worden.Terwijl het duo de beker en een cheque voor een trip naar Paris Saint-Germain – AS Monaco in ontvangst nemen, wordt aan de bar verder gediscussieerd over de quiz. “Het niveau was iets te hoog voor mij”, verzucht een van de deelnemers. “Ik had verwacht dat het wat makkelijker zou zijn, haha. Goed oefenen voor volgend jaar dus.”