Gewoon je hart volgen. Dat deed Joris van de Wier (37) een jaar geleden. Hij zei zijn veilige leven in Nederland vaarwel en emigreerde naar het Schotse Edinburgh om een jaar lang voetbalclub Heart of Midlothian, kortweg Hearts, te volgen. Hij schreef er een boek over, getiteld ‘Glorious Hearts’.

Glorious Hearts is het bezielende verhaal van een pure liefhebber die doordringt tot in de diepste vezels van de Schotse voetbalcultuur. Van de Wier leeft zijn droom en bezoekt wedstrijden tegen Celtic en Rangers en beleeft de intense stadsderby’s tegen Hibernian. De Tilburger reist Hearts achterna van Glasgow tot Kirkcaldy en van Ibrox naar Palmerston Park. Hij gaat helemaal op in de hartstochtelijke beleving van de fans, maar hij komt ook in aanraking met blinde haat en sektarisch geweld.

Hartaanval
Glorious Hearts is geen gewoon voetbalboek. Het gaat over veel meer dan alleen het spelletje zelf. De journalist beschrijft ook het leven in Edinburgh en de oude volkswijk Gorgie. Hij verdiept zich in de Schotse samenleving, staat stil bij het onafhankelijkheidsreferendum en de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ondertussen beweegt hij zich tussen de locals, bezoekt pubs en sluit vriendschappen voor het leven. Hij rouwt om een overleden clubicoon, viert een kampioenschap en het meest bizarre: hij overleeft zelf ternauwernood een hartaanval.

Glorious Hearts raakt de kern van het voetbalbestaan in Schotland: kick and rush als metafoor voor het leven.