23 september 2015

Een eerste, toevallige kennismaking met het hoofdveld van ODC in Boxtel. Een prachtige hoofdtribune met heerlijk kneuterig hokje bovenin, een veld vol groeiende sprieten, langsrazende treinen, een fraai apparaat om ballen uit de sloot te vissen en een tribune met een rare naam. Zulke terreinen nestelen zich in je achterhoofd, want ze worden alsmaar zeldzamer.

3 april 2016

ODC speelt thuis tegen RKSV Mierlo Hout. Beide ploegen spelen geen hoofdrol in de tweede klasse zondag, het is nummer acht tegen nummer elf. Zo’n tweehonderd toeschouwers omzomen het veld en genieten meer van de pilseners en het eerste echte lentezonnetje in 2016 dan van de wedstrijd.

“De winnaar van de loterij kan de prijs ophalen in de radiokamer, bovenin de tribune.” De prijs is een hagelwitte, glanzende voetbal en wordt al snel opgepikt door een breeduit lachende geluksvogel. Hoe vaak zou Henk Tromp in zijn ruim dertigjarige carrière als stadionomroeper dit tafereeltje al hebben meegemaakt? Hij is er altijd bij, uit en thuis. Hij houdt zelfs rekening met zijn club bij het plannen van de vakantie. Vreemd genoeg heeft Henk zelf nooit gevoetbald bij ODC, de club waarmee hij zo verbonden is. Zijn zoon wel, die speelde achttien jaar in het eerste van de trots van Boxtel. “Hij is tot zijn 38e doorgegaan, toen was het over.”

Het zijn de laatste wedstrijden in het charmante stadionnetje in de huidige staat. Volgend seizoen ligt er kunstgras en ook de oude hoofdtribune wordt gepimpt, zoals bestuurslid accommodatie Wim Kanters het noemt. Kanters is ook oud-trainer van ODC overigens. Maar veel last van nostalgie hebben ze niet in Boxtel. Zowel Kanters als Tromp zien de vernieuwing wel zitten.

Wim Kanters zit met zijn vrienden op de tribune met de rare naam: de Pantserhoek Tribune. Vernoemd naar de opa van de huidige hoofdsponsor. Die opa, Henk Wagenaars, moet een Boxtelse bikkel zijn geweest: zijn bijnaam was ‘Het Pantser’.

Nog een paar wedstrijden, dan is het gedaan met de kneuterigheid bij ODC. Volgend seizoen ruikt het er naar rubber bij temperaturen als die van vandaag. Dan ziet het hoofdveld er gelikt uit en niemand die daarom zal treuren. Behalve dan de fotograaf, die z’n fototoestel kreeg bij een pakske botter.

01odc
02odc
03odc
04odc
05odc
07aodc
07bodc
07odc
08odc
09odc
10odc
11odc
12odc
13odc
14odc
15odc
16odc
17odc
18odc
19odc
20odc
21odc
22odc
23odc
24odc
25odc