Het is voor ons als ‘WK-watchers’ jammer dat Friesland geen lid is van de ConIFA, ondanks dat de provincie aan alle voorwaarden voldoet. Toch doen er soms Nederlanders aan de World Football Cup mee. Twee jaar geleden had het team van Aramees Syrië Gaby Jallo en twee spelers van Excelsior ’31 in de selectie. Dit jaar doet dat team niet mee, maar toch blijken er bij toeval een Nederlander deel te nemen aan het toernooi. Bij Somaliland is Moebarik Mohamed uit Hoorn geselecteerd. Daardoor ontstond gisteren de bizarre situatie dat ik in het voormalige Sovjet-zomerparadijs Gagra een interview in het Nederlands kon houden.

Nadat Somaliland met 5-0 heeft verloren van Lapland, vraag ik aan de ploegbegeleider, die ik nog goed ken van ons taxiavontuur (hij was degene met het Noorse paspoort), wie de Nederlander is in de ploeg. Hij roept een lange jongen met een sikje. Die stelt zich voor als Moebarik Mohamed. Ik hoor aan zijn accent dat hij ergens uit Noord-Holland moet komen en dat blijkt te kloppen. Hij komt uit Hoorn. Via via is hij in contact gekomen met het team van Somaliland.

somali2
Moebarik is ontevreden over de prestatie net. “We spelen pas voor het eerst samen en dat is te merken. We moeten morgen trainen om tegen Panjab te winnen. Ik wil door naar de kwartfinale en dit toernooi winnen”, zegt Moebarik. Hij vertelt ook het verhaal over de eerste keeper die op het laatst heeft afgezegd en dat er wat mindere spelers in het team zitten.

Moebarik is onder de indruk van Abchazië: “Dit is de mooiste plek waar ik ooit ben geweest. Vanuit ons hotel zie je aan de ene kant de zee en aan de andere kant heb je de bergen. Dat is zo mooi.” Moebarik is in Somaliland geweest. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik het verschil tussen Somalië en Somaliland vroeger niet goed kende, maar wij hebben een ander dialect. En Somaliland is al sinds 1991 vreedzaam, terwijl in Somalië vaak oorlog is.”

Het bevalt Moebarik goed in Abchazië: “De mensen zijn echt fan van ons. Kijk, ik moet weer een handtekening zetten. Ze willen allemaal met ons op de foto. Fans vragen om een shirt of mijn schoenen, maar die kan ik niet geven, want wij zijn geen profteam die tien extra tenues klaar heeft liggen. Nu moeten we alleen op het veld nog wat gaan presteren, maar dat komt goed.”

En weg is Moebarik, als de teammanager hen roept.