Het is voor ons als ‘WK-watchers’ jammer dat Friesland geen lid is van de ConIFA, ondanks dat de provincie aan alle voorwaarden voldoet. Toch doen er soms Nederlanders aan de World Football Cup mee. Twee jaar geleden had het team van Aramees Syrië Gaby Jallo en twee spelers van Excelsior ’31 in de selectie. Dit jaar doet dat team niet mee, maar toch blijken er bij toeval twee Nederlanders deel te nemen aan het toernooi. Bij Somaliland zijn de broertjes Faysal en Moebarik Mohamed uit Hoorn geselecteerd. Daardoor ontstond gisteren de bizarre situatie dat ik in het voormalige Sovjet-zomerparadijs Gagra een interview in het Nederlands kon houden.

Nadat Somaliland met 5-0 heeft verloren van Lapland, vraag ik aan de ploegbegeleider, die ik nog goed ken van ons taxiavontuur (hij was degene met het Noorse paspoort), wie de Nederlander is in de ploeg. Hij roept een lange jongen met een sikje. Die stelt zich voor als Faysal Mohamed. Ik hoor aan zijn accent dat hij ergens uit Noord-Holland moet komen en dat blijkt te kloppen. Hij komt uit Hoorn, maar sinds zes jaar woont hij in Engeland. Daar studeert hij aan de Kingston University in Londen. Soms floept er wel eens een Engels woord tussendoor. Heel herkenbaar, want daar heb ik zelf ook wel eens last van. Maar voor de rest praat hij nog perfect Nederlands na al die jaren. In Engeland is hij in contact gekomen met het team van Somaliland. Via hem is zijn halfbroertje Moebarik, die nog wel in Hoorn woont, bij het team gekomen.


somali2
Faysal en Moebarik zijn ontevreden over de prestatie net. “We spelen pas voor het eerst samen en dat is te merken. We moeten morgen trainen om tegen Panjab te winnen. Ik wil door naar de kwartfinale en dit toernooi winnen”, zegt Moebarik. Hij vertelt ook het verhaal over de eerste keeper die op het laatst heeft afgezegd en dat er wat mindere spelers in het team zitten.

Faysal is onder de indruk van Abachzië: “Dit is de mooiste plek waar ik ooit ben geweest. Vanuit ons hotel zie je aan de ene kant de zee en aan de andere kant heb je de bergen. Dat is zo mooi.” Beiden zijn nog nooit in Somaliland geweest, al gaat Faysal er eind dit jaar een keer naartoe. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik het verschil tussen Somalië en Somaliland vroeger niet goed kende, maar wij hebben een ander dialect. En Somaliland is al sinds 1991 vreedzaam, terwijl in Somalië vaak oorlog is.”

Het bevalt de broertjes goed in Abchazië. Moebarik: “De mensen zijn echt fan van ons. Kijk, ik moet weer een handtekening zetten. In Moskou houden ze niet van zwarte mensen. Ik had veel last van de douane, maar hier zijn ze totaal niet racistisch. Ze willen allemaal met ons op de foto. Nu moeten we alleen op het veld nog wat gaan presteren, maar dat komt goed.”

En weg zijn de broertjes, als de teammanager hen roept.