Het water staat amateurclub EDON uit Zwolle aan de lippen. Financieel, maar ook door een schrijnend gebrek aan leden nadert het einde van de traditieclub. En dat is jammer, want EDON heeft een van de meest karakteristieke sportparken van Nederland. Voor nummer 11 nam Staantribune een kijkje in het Zwolse openluchtmuseum. Een voorproefje:

Op de wandeling richting de kantine zien we hout, ruiken we hout; alles is van hout. De kantine een boshut noemen zou te weinig eer zijn, een chalet te veel. Het sportpark ligt wel in een bebost gebied, ingeklemd tussen twee kanalen en tientallen bomen. Hoe anders is dat anno 2017 bij veel nieuwe amateurcomplexen. Steeds vaker zijn die groot en massaal. Er zijn meer jeugdteams dan bomen langs het veld, de nieuwbouwkleedkamers worden gedeeld, het ruikt er naar rubber en de kantine is grijs en kil. Bij EDON niks van dit alles.

De kantine en de kleedkamers zijn bijzonder, maar de doelen zijn van de buitencategorie. De palen zijn wit, vierkant en volledig van hout. De aanblik is genoeg om iedere weemoedige voetbalromanticus een minuut met open mond te laten bevriezen, genietend van dit ouderwetse stilleven. Zouden ze hier ook nog met een varkensblaas voetballen?

Het gaat niet goed met EDON. Financieel kan de vereniging het hoofd nauwelijks boven water houden. Niet vreemd als er maar twee elftallen aan contributie betalende leden zijn. “De begroting is minder dan duizend euro per maand”, vertelt de 23-jarige penningmeester Gert-Jan de Wit. “En dat is echt niet alles hoor. Enexis, de opvolger van Essent en het bedrijf dat ons ooit oprichtte, is eigenaar van de grond. En die willen ze dolgraag verkopen aan een of andere projectontwikkelaar, of zoiets. Daarom kunnen we dus ook alleen maar eenjarige contracten met ze sluiten. Probeer dan maar eens aan een langetermijnplan te werken.”

We zijn in een achterafkamertje gaan staan dat dienstdoet als bestuursruimte. De kachel staat daar uit, zodat we de ellende klappertandend aanhoren. Vicevoorzitter Wouter Tijssen (27), een van de weinigen zonder biertje in de hand, gaat door met het opsommen van problemen. “Bij Essent hoefden wij nooit geld te betalen voor het gebruiken van de accommodatie, maar bij Enexis moet dat wel. Het is niet onlogisch dat we huur moeten betalen hoor, maar we hebben al bijna geen geld.”

“Door het wegvallen van het eerste team kunnen we ook nauwelijks sponsors vinden”, vervolgt Wouter. “Wie gaat nu een club sponsoren als er alleen maar een tweede en derde elftal is? Niemand natuurlijk. En wij vragen in Zwolle de minste contributie van alle amateurverenigingen. We hebben het bedrag al iets omhoog gegooid, maar het blijft improviseren. Willen jullie nog een biertje trouwens?”

Je zou het bijna niet hardop durven zeggen, maar misschien staat de nostalgie hier de toekomst wel in de weg. “Is ook zo”, beaamt Gert-Jan. “We zijn echt hartstikke trots op dit complex. De houten doelpalen, de boom met de voetbalschoenen, de kleedkamers, de kantine, de omgeving, dit maakt EDON tot wat EDON is. Maar voor nostalgie krijg je geen cent extra. Het is moeilijk groeien op zo’n verouderd terrein met zo’n slecht veld.”

Lees de hele reportage over de club met de houten doelpalen van redacteur Kees Leurink, met schitterende foto’s van Marco Magielse, in de nieuwe Staantribune, te bestellen in de webshop.

Staantribune #11
In nummer 11 ook een persoonlijk verhaal over Stadion Feijenoord, met unieke foto’s van onder anderen Robert Collette. Ook bezochten we voor deze editie Erik Pieters (ex-FC Utrecht en -PSV) in Stoke en Kees Kwakman in Volendam. We gingen op de koffie bij de topclub van Andorra, FC Santa Coloma, bezichtigden het Stadio Renato Dall’Ara in Bologna en maakten een reportage over de Trap in De Koel van VVV-Venlo.

Verder onder meer:

 • De verdwenen voetbalstrip: over Boing, Ronnie Hansen, Roel Dijkstra en Sjakie en zijn wondersloffen
 • De Rheinland Derby tussen Borussia Mönchengladbach en FC Köln
 • Bordeaux – sc Heerenveen (1995)
 • Fotoreportage van Grimsby Town
 • Een kijkje in het Heilige der Heiligen van eredivisieclubs: de kleedkamers
 • Het Zuiderpark van FC Den Haag
 • Portret Martyn Clarke, de man die pizza at met Diego Maradona
 • Het meest spectaculaire tweeluik aller tijden: Excelsior – FC Utrecht (2x 7-4!)
 • Ruud Gullit & Revelation Time
 • Historische jubileumboeken- en tijdschriften
 • Interview met voetbalanalyticus Pieter Zwart
 • en de gebruikelijke columns van Frank Heinen en RKC-aanvaller Johan Voskamp.

En dat alles in een fraaie vormgeving met schitterende foto’s van onder anderen Stuart Roy Clarke, Marco Magielse en Andy Zuidema.

Word lid!
Voor het voortbestaan van Staantribune is het van groot belang dat we voor het einde van 2017 2.000 abonnees hebben. Wil jij Staantribune meehelpen verder te groeien? Deel dan dit bericht op Facebook en Twitter met je vrienden en kennissen! Of steun ons door gewoon abonnee te worden. Daarmee geniet je van vele voordelen, zoals:

En dat allemaal voor het bedrag van slechts €44,95 per jaar!