“Molde, waar ligt dat in godsnaam?”, dachten de supporters van sc Heerenveen toen de Friezen vier jaar geleden aan de club uit Noorwegen werden gekoppeld in de Europa League. Slechts vijf Heerenveen-supporters reisden destijds af naar de hoofdstad van de provincie Møre og Romsdal, in het noorden van het land. Hielke was een van hen. “De reis naar Molde was ingewikkeld en duur. Maar het argument dat het voorlopig weleens de laatste Europese trip kon zijn – wat later ook bleek – gaf de doorslag om toch een ticket te boeken. Het plaatje van het Akerstadion, gelegen aan het water, gaf het laatste zetje. Dit was zo’n tripje in de categorie ‘daar kom je anders nooit’. In de voetbalpap zijn dit de krenten.”

041
Noorwegen is een onwaarschijnlijk mooi land. Gevoelsmatig gaat de vlucht naar Molde naar het hoge noorden, toch loopt het land nog eindeloos ver door. Overweldigend is het uitzicht vanuit de lucht als de landing wordt ingezet. Het water, de bergen, de fjorden. Het vliegveld van Molde heeft de grootte van een postzegel en beschikt over één start- en landingsbaan.

We komen terecht in een stil stadje dat nog kleiner is dan Heerenveen. Een paar winkelstraten, een kerk, wat huizen en een voetbalstadion. Meer niet. Molde FK was altijd een marginaal clubje, dat een indrukwekkende opmars maakte en in 2011, onder leiding van trainer Ole Gunnar Solskjær, voor het eerst landskampioen werd.

035

Het culturele hoogtepunt van Molde.

Van groot belang in de opmars van de Noorse club is het moderne, knusse stadionnetje aan het water, op een steenworp afstand van ons hotel. Gebouwd voor 230 miljoen euro en volledig geschonken door een steenrijke Canadees. Alle deuren gaan er voor ons open. We mogen zelfs in de dug-out plaatsnemen. De praatgrage terreinknecht vertelt dat Heerenveen een besloten training gaat afwerken in het oude stadion van Molde, even verderop. Hij legt uit hoe we er kunnen komen.

033
Aan het bouwvallige atletiekstadionnetje, met een heerlijke betonrotstaantribune, blijkt niets besloten. Niemand stuurt ons weg, bij de lichte ochtendtraining van Heerenveen op de wedstrijddag. Met het complete vijfkoppige legioen maken we een fraai en rustgevend boottochtje. Fjordhoppen is niet alleen de mooiste tijdsbesteding, ook de goedkoopste. In Noorwegen is alles schreeuwend duur.

119

Supporterscafé Sportspubben 1911.

We laten ons vertellen dat het in het supporterscafé van Molde FK niet alleen gezellig is, ook wordt er het goedkoopste bier van de stad geschonken. Met de speciale supporterskorting negen euro per glas. Een koopje, natuurlijk. Herkenbaar als Heerenveen-supporters worden we onophoudelijk aangesproken. De Noorse fans zijn oprecht geïnteresseerd in onze club en in reisadviezen voor hun tripje naar Heerenveen. Om de gastvrijheid te onderstrepen draaien ze ons clublied. “Aan de kant, ik moet naar ’t stadion!”, schalt door het café. Nergens politie, nergens ME. Zo kan het dus ook.

094

De ‘harde kern’ van Molde FK.

De supporters van Molde, waarvan er twee Nederlands spreken, hebben het plan om na de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion een taxi naar Amsterdam te pakken. Dat is wel duur, werpen wij tegen. “Het kost daar toch niks”, klinkt het lachend. Zelfs voor het simpelst denkbare baantje verdient een Noor minstens drieduizend euro per maand. Vandaar.

Als we ons na de smadelijke 2-0 nederlaag weer in het sfeervolle café melden, worden we allesbehalve hatelijk bejegend. Leeg gekocht worden, blunderende voetballers, de Noorse supporters (her)kennen ons gevoel. Ze vragen wat wij van Molde vonden, op een toon alsof we zojuist Barcelona aan het werk hebben gezien. Naarmate de avond vordert, wordt het alsmaar gezelliger en verdwijnt ons chagrijn over de nederlaag enigszins. Als een Molde-supporter doorkrijgt dat de Friese gasten niet doordrinken omdat ze het te duur vinden, laat hij een biertje aanrukken. Ter waarde van negen euro.

060
Op de vraag wat er verder nog te doen is, want ons vliegtuig gaat de volgende dag pas laat in de middag, lacht een oudere Molde-supporter zijn vier tanden bloot. “Nothing”, zegt hij grijnzend. “Maar”, klinkt het, “rond het middaguur drink ik elke dag koffie met medesupporters in de fanshop. De spelers komen vaak even langs. Als jullie daarheen komen, rijd ik jullie met mijn auto rond in het stadje en breng ik jullie de berg op. Naar het hoogste punt. Daar kun je mooi foto’s schieten.”

De volgende middag kijken we dankzij onze Noorse privétaxichauffeur uit over het natuurschoon, de prachtige fjorden. In de diepte vaart een boot langs het stadion. Hier kun je uren naar kijken, zonder dat het verveelt. Het besef dringt door dat het Europese avontuur alweer voorbij is, nog voordat het goed en wel begonnen is.
110
Er zijn lelijkere locaties om uitgeschakeld te worden dan Molde. Als we later op de dag vanuit de lucht de fjorden onder ons langs zien glijden, verlangen we alweer naar de volgende buitenlandse trip. Want je eigen club achterna reizen in Europa, iets mooiers is er bijna niet. Ondanks die hinderlijke onderbreking van negentig minuten.

Hielke Biemond

Dit verhaal is eerder gepubliceerd op de website van sc Heerenveen-supportersvereniging Nieuw Noord.

Foto’s: www.feanfans.nl.