Terwijl De Langeleegte verstopt gaat in de donkere Oost-Groningse nacht, schallen uit de helverlichte kantine van v.v. Veendam 1894 Hollandse hits. Een beetje SC Veendam leeft hier nog voort. In de kunstleren, zwart-gele bank in de kantine bijvoorbeeld. “Die komt uit het stadion”, zegt Marnix Kolder, die dertien jaar in Veendam voetbalde. En in de meters bier en kaarten die al snel op tafel komen.

“Ook bij de profclub was de sfeer altijd goed”, weet de aanvaller. Van het kille imago dat De Langeleegte had in de rest van het land, klopt geen bal. En Kolder kan het weten. “Ik heb hier dertien jaar gevoetbald. Als kleine jongen stond ik met mijn vader op de staantribune. Veendam was een gezellige familieclub. De lange busreizen waren net schoolreisjes. Na de training bleef iedereen hangen om een potje te pokeren of te klaverjasssen.”

Die gezelligheid trok misschien wel iets te veel. “Ik heb hier te lang gezeten. Ik was een talent, zat in het Nederlands Elftal, maar ik was te makkelijk voor mezelf. Ik zat hier in mijn comfortzone. De gezelligheid en geborgenheid van Veendam nodigden niet uit tot avontuur.”

Einde van de wereld
Omgekeerd nodigde Veendam niet uit tot avontuur voor onwetende westerlingen. “Die wilden hier niet komen spelen, ze vonden het te ver.” Zo bedong de Leidse voetballer John Verschoor in 1986 na zijn overstap van Haarlem naar Veendam dat hij maar één keer in de week met de selectie hoefde te trainen. Dan kon hij in Leiden blijven wonen. In een interview met het Leidsch Dagblad zei hij over zijn nieuwe werkplek: “Je moet na Groningen echt oppassen, want als je effe te ver rijdt, val je van de wereld af.”

Het had als voordeel dat Veendam een gezellige familieclub bleef. “En dat tegenstanders niet met een fijn gevoel naar De Langeleegte kwamen”, zegt Kolder. Maar er kleefden ook nadelen aan. De club bleef klein en ook het geld kwam alleen uit Veendam en omgeving. “De prestaties waren altijd ‘net niet’. We spraken van tevoren wel uit dat we voor het hoogste wilden gaan, maar ik heb in mijn eerste negen jaar hier maar één keer nacompetitie gespeeld.”

Lees het hele artikel over SC Veendam, geschreven door redacteur Eric de Jager, in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Bekijk hier een voorproefje van Staantribune #15 in elf seconden:

Nummer 15 staat voor een groot deel in het teken van de clubs die sinds de opheffing van de Tweede Divisie in 1971 zijn verdwenen uit het betaald voetbal: SVV, FC Wageningen, Veendam, RBC, HFC Haarlem, FC Amsterdam, VC Vlissingen, SC Amersfoort, AGOVV en Vlaardingen. 

Onderwerpen onder meer:
De Derby: Ajax – FC Amsterdam
Ruud Gullit: Trots van Haarlem
– De onvermijdelijke dood van Belfast Celtic
– Eerbetoon aan ‘lost grounds’ van meesterfotograaf Stuart Roy Clarke
– Jan Poortvliet bij VC Vlissingen
Hoe Third Lanark uit het Schotse voetbal verdween
Is er nog leven na RBC?
– De voetbalcultuur van Georgië: Het fort van Kvareli
– Het Europese avontuur van HFC Haarlem
– De stille dood van Skonto Riga
– FC Vlaardingen: Verleid onder valse voorwendselen
FC Wageningen leeft als nooit tevoren
– Jan van Halst over zijn tijd bij FC Wageningen
The rise and fall van SVV

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

• Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Het boek Van Middlesbrough naar Millwall van Joris van de Wier (ter waarde van €19,95, ook verkrijgbaar in de webshop).
óf
een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (t.w.v. € 14,95, ook verkrijgbaar in de webshop). Ook verkrijgbaar in een speciale Volendam-versie.
óf:
Een exemplaar van het boek Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.