Van een levensgrote Bastian Schweinsteiger op iemands buik tot ‘FCBM 1900′ op de knokkels van twee handen. In dit boek (vertaling: Een miljoen speldenprikken voor mijn club) staan duizenden tatoeages van Bayern München-fans. Van oerlelijke tot zeer fraaie exemplaren.

Verwacht geen interviews met fans of portretten waarbij de tattoos een bijrol spelen. In dit fotoboek zie je alleen het ondergeïnkte lichaamsdeel. De paar interviews die in het boek staan, met onder meer mensen van de fanclub en een tattoo-artiest, voegen verder weinig toe.

Maar de foto’s, het overgrote deel van mannelijke fans, blijven boeien. Het is bijzonder om te zien hoe ver soms de passie voor Bayern München of voor een bepaalde speler gaat. De lijfspreuk ‘mia san mia’ en de Allianz Arena keren regelmatig terug, de een wat beter geslaagd dan de ander.

Eigenlijk is het wachten op een soortgelijk boek met alle Nederlandse tatoeages. Van John de Wolf op iemands rug tot het Willem II-logo op een enkel. Als eerbetoon aan de mooie combinatie van tatoeages en de liefde voor een club. Al denk ik niet dat er veel FC Groningen-fans met een tattoo van een juichende Arjen Robben rondlopen. In München wel.

Millionen Nadelstiche für meinen Verein
Torge Kern
ISBN 9783862656776