Het Nederlands elftal speelde twintig jaar geleden tegen Ierland een beslissingsduel voor plaatsing op het EK van 1996 in Engeland. Het was de vierde én laatste interland van Glenn Helder, de toen 26-jarige nummer elf van Arsenal. Sportjournalist en ‘vriend’ Remco Regterschot, die destijds bij Nieuwe Revu werkte, stond erbij en keek ernaar.

Drie maanden later vergaderden we bij Nieuwe Revu over de EK-special. Eén van de ideeën: Glenn Helder toont Revu-lezers zijn hotspots in Londen.

Daar gingen fotograaf Paul Levitton en ik. We hadden afgesproken met Glenn bij TGI Fridays in Londen. De middag liep over in de avond, we aten er wat en tegen een uur of tien reden we richting The Spot, een of andere hippe tent. De nummer elf van Arsenal parkeerde zijn BMW voor de hoofdingang, stapte uit, gooide zijn autosleuteltjes in de lucht en keek niet of ze werden opgevangen door de portier. Zwaaiend naar de wachtrij liep hij richting VIP-ingang met de ’friends from Holland’ in zijn kielzog.

Glenn huurde een luxe tafel met zes stoelen, omzoomd door koperen paaltjes die met elkaar werden verbonden door een dik, rood koord. “Deze plek kost tweeduizend pond”, zei Glenn. Toen hij de schrik in onze ogen zag: “Maar dan drink je de hele avond wat je wilt. Ik betaal.” Eerder die middag zag ik hem vijfhonderd pond in een collectebus proppen.

Het duurde niet lang voordat de eigenaar kwam. “Er zit beneden iemand die jullie wil ontmoeten”, zei hij. “Oké, mate,” zei Glenn en we gingen naar beneden. Daar, aan een tafeltje in een hoekje, zat popster Seal. Naast hem Dwayne Ladejo, een Engelse atleet. Daarnaast een jongedame met een karamelkleurige huid en bruine ogen waarin een groene gloed verscheen die de nodige verdrinkingsslachtoffers moest hebben geëist. Glenn praatte met zijn nieuwe vrienden, ik met mijn nieuwe vriendin die vriendelijk vroeg wat ik deed en daarbij haar hand iets te lang, maar veel te kort op mijn knie liet rusten. Paul fotografeerde Glenn en Seal en op mijn verzoek ook haar.

Wie de wereldberoemde dame was? Lees daarvoor het volledige verhaal ‘Een fax aan Glenn’ van Remco Regterschot over de bijzondere band tussen hem en de voormalig Oranje-international in de nieuwe Staantribune. Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten, in de webshop of in abonnementsvorm te bestellen. Het is ook mogelijk een 4-in-1-pakket voor € 27,95 (inclusief verzendkosten) te bestellen, samen met de drie eerdere nummers van Staantribune. Je kunt het hele artikel ook in Blendle lezen.