Eventjes leek het zo. Een minuut maximaal. Alsof de jongens gewoon een avondje naar de bios waren, aan de hand van Ome Leo. Net na de kassa’s, in het begin van de foyer, stonden ze ongemakkelijk om zich heen te kijken, zoekend naar de juiste houding te midden van het starende bioscooppubliek. Paul liep naar een boekenstand, waarna hij het boek ‘Uli! Uli!’ pakte. “Ulrich!”, riep hij, terwijl hij oogcontact met zijn oud-teammaat van Feyenoord zocht. “Boek kopen?” Ze lachten, zeker niet voor het laatst die avond. Het bleek de opmaat voor een reünie van de kampioenen van 1999, wat zou resulteren in een ouderwetse heldenontvangst.

En die heldenontvangst, ter gelegenheid van het AD Sportfilmfestival, begon eigenlijk al bij de entree. Met de spelersbus van Feyenoord kwamen de dertien hoofdrolspelers geheel in stijl aan bij filmtheater Cinerama in Rotterdam. Negen voetballers, de trainer, twee assistenten en de voorzitter. De massaal aanwezige media stormden als honden op de helden van weleer af. Veelgehoorde vraag: “Is het Feyenoord van dit seizoen net zo goed als jullie toen waren?” Niemand durfde nee te zeggen, maar ze bedoelden het hoorbaar wel zo.Andere Tijden Sport: De Coolsingel liep volAndere Tijden Sport: De Coolsingel liep vol
Want misschien was dat ook wel het geval. Het – voorlopige – succes van het huidige Feyenoord was immers de rode draad door de hele donderdagavond, maar continu werd de link naar 1999 gelegd. Sterker: het bleek een belangrijke reden van de reünie, omdat de film Andere Tijden Sport: De Coolsingel liep vol, wat het hoofdgerecht van de avond was, is gemaakt vanwege een winstreeks van de Rotterdammers eerder dit seizoen. Het begon te kriebelen bij filmmakers David Kleijwegt en Steven van der Gaag, dus besloten ze de kampioenen van 1999 nog eenmaal te portretteren.

En misschien is dat ook gelijk het tragische. Er zal geen documentaire verschijnen over het kampioensjaar van PSV in 2005. En over een paar jaar zal het relatieve succesjaar 2011-2012 van Ajax ook niet worden verfilmd. Kampioenschappen van Feyenoord zijn zeldzaam geworden, dus worden de herinneringen gecultiveerd en gekoesterd. Of zoals Peter van Vossen het zei: “De Coolsingel is zo magisch… maar misschien juist wel zo magisch omdat het niet zo vaak voorkomt.”

Andere Tijden Sport: De Coolsingel liep vol

Fotoarchief: Rotterdam Topsport

Het was juist de nuchterheid van succescoach Leo Beenhakker die voor de relativering zorgde. Over de opnames van de film over 1999 had hij tegen de filmmakers gezegd: “Godverdomme, moeten we het daar nog steeds over hebben?” “Ja”, was blijkbaar het antwoord geweest. En Leo accepteerde het, want hij werkte uitgebreid mee. Dat zagen ook zijn spelers; de jongens van wie Leo hield, vertelde hij. Gebroederlijk zaten ze in de grote bioscoopzaal, waarschijnlijk stuk voor stuk stilletjes mijmerend over het mooiste jaar uit hun voetbalcarrière.

En Leo was weer Leo. Over ouder worden zei hij na de film op het podium: “Je wordt wat emotioneler en je krijgt een korter lontje. Ook letterlijk, hè.” De zaal lachte, Edwin Zoeterbier lag bijna op de grond. Die typische Rotterdamse no-nonsense-uitstraling van Don Leo brak de avond meermaals. Die authentieke en onvervalste denkwijze mis je tegenwoordig in het huidige trainersgilde, waar alles geregisseerd en stijfjes oogt. Hij is een amateurpsycholoog, die achttien jaar geleden zowel boven als tussen de groep spelers stond. Niet veel trainers kunnen dat, hij wel.

Amateurpsycholoog inderdaad, want, zo bleek uit de film, Leo vond dat soort teamprocessen razend interessant. Toen één van zijn drie kippen doodging, stopte hij er een nieuwe kip bij en is voor het hok gaan zitten. “De pikorde moest opnieuw worden bepaald. Fantastisch om te zien, vind ik dat”, vertelde hij. Precies dit soort kennis bleek het cement in 1999. De losse stenen waren er al eerder – hij vertelde uitgebreid over de (Zuid-Amerikaanse) groepjesvorming in de selectie – maar hij smeed er een onverslaanbaar team van.

Ademloos keken de enkele honderden aanwezigen naar de uitgebreide bioscooppremière. Een kortere versie was in de winter al op televisie verschenen, maar deze XL-uitgave was met recht krachtiger en indrukwekkender te noemen, mede vanwege het grote bioscoopscherm. Jean-Paul van Gastel, Peter van Vossen en Julio Ricardo Cruz waren weliswaar niet in de zaal, maar mijmerden op het scherm hardop. Jon Dahl Tomasson, Paul Bosvelt, Bert Konterman, Jorien van den Herik en uiteraard Leo Beenhakker deden het op beide fronten. Een staande ovatie was de logische afsluiter.

Andere Tijden Sport: De Coolsingel liep vol

Fotoarchief: Rotterdam Topsport

In de bioscoopzaal althans, want in de overvolle foyer ging het nog even door. Eerst een talkshowtje van presentator Wilfried de Jong, later een borrel en een praatje. Het ging veel over de Coolsingel, over het team van toen, over de uitschakeling in de UEFA Cup tegen Stuttgart en over Leo. Maar bovenal ging het hoopvol over het team van Giovanni van Bronckhorst, over Dirk Kuyt en over het mogelijke kampioenschap. Want vanwege de film, de interviews en de vele gesprekken hunkeren alle aanwezigen, inclusief Leo Beenhakker, nog veel meer naar een kampioenschap.

‘Andere Tijden Sport: Feyenoord 1999: De Coolsingel liep vol’ is vrijdagavond 18.30 uur en zaterdagmiddag 15.10 uur nog te zien in het Cinerama Filmtheater in Rotterdam. Kaarten hiervoor, en voor alle andere films op het AD Sportfilmfestival, zijn hier te koop.