Vrouwelijke voetbalfans zijn vaak de buitenbeentjes in het voetbalstadion. Op de een of andere manier worden ze door de doorgewinterde voetbalsupporter nooit serieus genomen. “Vrouwen horen niet bij het voetbal” is ook zo’n gevleugelde uitspraak. Dat is uiteraard volkomen subjectief, want andere supporters zullen juist weer zeggen dat het heel mooi is dat er vrouwen naar het stadion komen. “Dan valt er in ieder geval nog wat te kijken, als het voetbal niks is”, luidt het argument dan. Vrouwelijke supporters zijn er in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld de afschrikwekkende, de – eerlijk is eerlijk – best leuke, de clubmascottes, de spelersvrouwen. Tel ze allemaal bij elkaar op en het zal blijken dat er best veel vrouwen in het stadion aanwezig zijn.

In Engeland bracht dat Jacqui McAssey, toevallig een vrouw, op het idee om een speciaal magazine te maken, met als toepasselijke naam Girlfans. Je raadt het al, dit magazine staat boordevol met foto’s van vrouwelijke supporters. Samen met Alex Hurst struinde ze de straten rondom het stadion af naar voetbalvrouwen.

Er zijn tot nu toe twee edities uitgebracht. In 2014 verscheen een editie met alleen maar Liverpool-supporters. Van jong tot oud, echt typische Engels tot Aziatisch en alternatief. Een paar maanden geleden verscheen editie nummer twee met alleen maar Everton-supporters. Hierin hetzelfde recept met uitschieters van meiden met blauw haar en clubtatoeages.

In de magazines staan geen moeilijke teksten. Die zijn voor het gemak weggelaten. Het zijn alleen maar foto’s, op prettig krantenpapier. Een aanrader voor mensen die graag naar de vrouwelijke supporter kijken. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van het magazine.

gf3
gf5
gf4
gf6
gf2
gf1