Feyenoord kwam in de jaren negentig regelmatig ver in de Europa Cup II. De Rotterdamse club speelde halve finales tegen het Rapid Wien van Carsten Jancker en tegen het AS Monaco van George Weah. In 1995 mochten de Rotterdammers naar Spanje, voor de kwartfinale tegen het Real Zaragoza van onder anderen de meedogenloze Argentijn Juan Eduardo Esnáider.

Het Europa Cup II-seizoen 1994-1995 begint voor Feyenoord in Litouwen. Zalgiris Vilnius wordt met moeite (1-1 en 2-1) verslagen. In de tweede ronde wacht Werder Bremen. Thuis wordt dankzij een doelpunt van Henke Larsson met 1-0 gewonnen. De terugwedstrijd is een legendarische; de Rotterdammers winnen in het Weserstadion met 3-4, waarvan duizenden Feyenoord-supporters getuige zijn.

De dan vijftienjarige Thijs van den Berg ziet de 3-4 overwinning in Bremen op televisie. “Na die voor mij historische beelden besluit ik dat ik de volgende Europese uitwedstrijd ook van de partij ben. Zulke wedstrijden en die sfeer wil ik niet meer missen. Ik overleg met mijn ouders en die vinden het goed als ik in mijn eentje met de officiële busreis naar Zaragoza reis. Ik moet wel in mijn eentje, want mijn leeftijdsgenoten hebben nog geen seizoenkaart van Feyenoord, laat staan dat ze mee gaan met een uitwedstrijd in Europa. Mijn moeder maakt zich misschien wel een beetje zorgen, maar dat doet ze al die jaren later nog steeds een beetje. Mijn vader vindt dat voetbalvirus bij mij wel mooi en meldt me zelfs ziek op school, zodat ik zonder problemen mee kan.”

Milco Doorn gaat met de busmaatschappij Edad uit Dordrecht. Voor beiden wacht een lange trip, dwars door Frankrijk. Milco: “Bremen-uit was mijn eerste Europese uitwedstrijd, maar dat was natuurlijk een dagtochtje. Dit is heel wat anders. Wij vertrekken een dag eerder dan de officiële reis naar Spanje, zodat we in een hotel vlakbij Zaragoza kunnen slapen. Bij de Spaanse grens worden onze bussen grondig doorzocht, op zoek naar verboden middelen. Gelukkig lopen we niet te veel vertraging op en hebben we alle tijd om goed te slapen en daarna Zaragoza in te gaan. Er schijnt een lekker zonnetje en we belanden op een prima pleintje, dus daar zitten we een groot gedeelte van de dag biertjes te drinken.”

Ook Thijs belandt op dat plein: “Al drink ik alleen maar cola, in bier was ik toen nog niet zo geïnteresseerd. In de loop van de middag komen er steeds meer Zaragoza-fans naar het plein toe en wordt het gezelliger. Er wordt veel over en weer gezongen, tot opeens de politie erbij komt en de sfeer grimmiger wordt…”

Lees de hele reportage over de Europese uitwedstrijd van Feyenoord in Zaragoza in in de nieuwe Staantribune! Nummer 9 is te bestellen via de webshop of te koop bij een van de duizend verkooppunten in Nederland en België. In de webshop vind je ook diverse Staantribunepakketten voor slechts €24,95 (inclusief verzendkosten). Of word gewoon lid van Staantribune en ontvang elke editie automatisch op de mat, nu met ‘Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian’ als gratis welkomstgeschenk!