Het Bosuilstadion is een navel waarvan je de streng – als de liefde eenmaal is geboren – nooit doorknipt. Hoe Royal Antwerp FC supporters voor het leven aan zich bindt.

Bladerend door het boekje over tachtig jaar federatie van Antwerpse supportersclubs wordt duidelijk hoezeer het leven van Fons en zijn vrouw Angèle met Antwerp verweven is. Daar hij zelfstandig betegelaar van beroep was, zette Fons vijfhonderd vierkante meter tegeltjes tegen de muur in de burelen van de club – 47 meter breed en vijf verdiepingen hoog. Ze zijn nu afgebroken. “Dan vragen ze mij: ‘Word je dat niet moe, zo werken terwijl je weet dat het toch niet blijft staan?’ Maar dan antwoord ik: ‘Als je auto een lekke band heeft, dan doe je die toch ook niet weg? Je herstelt hem.’ Oké, wij hebben als club dan wel al eens vier lekke banden gehad, maar je ziet: we rijden nu wel met een Mercedes in plaats van met een Dafke.”

Schooien
“Als ik vroeger een zak cement nodig had om ergens het beton wat bij te werken, dan moest ik daarvoor bij het bestuur gaan schooien”, vervolgt Fons. “Nu geven ze mij de bankkaart mee. Vroeger werd je alleen gewaardeerd als ze je voor iets nodig hadden, maar als je zelf een spijker nodig had, moest je er eerst een oude rechtkloppen. Nu waarderen ze mij zó dat ze mij elke wedstrijd twee tickets voor de eretribune geven, een clubkostuum, sportkleding, eten en drinken. En ik mag tot aan het stadion rijden met de wagen. Ik word gewaardeerd voor wat ik mijn hele leven voor de club gedaan heb. Dat is prachtig.”

Hij merkte het al bij de promotie eind vorig seizoen. “Toen we kampioen geworden waren in de Tweede Klasse, kwam de voorzitter met de beker uit de bus en gaf hij die eerst aan mij. Dat doet je wel iets.” De collectieve vreugde was trouwens groot. “Ik heb de dag erna drie containers van dertig kubieke meter moeten bestellen om alle vuilnis in te krijgen. En die zaten vol, hè”, lacht Fons, terwijl hij een slok Bittburger drinkt.

Lees de hele reportage van redacteur Raoul de Groote over Royal Antwerp FC, met schitterende foto’s van Marco Magielse, in de nieuwe Staantribune. Verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! Of lees het artikel in zijn geheel via Blendle.

Bekijk hier een voorproefje van het nieuwe magazine in elf seconden:

Op de cover van Staantribune nummer 14 staat oud-Ajacied Jari Litmanen. Staantribune-redacteur Eric de Jager heeft een persoonlijk verhaal geschreven over zijn ontmoetingen met de zowel binnen als buiten het veld bijzondere Fin. 

Verder in Staantribune nummer 14:
– Bohemians – Shamrock Rovers, de laatste keer in Dalymount Park
– John Bosman over de Bom tegen Cyprus
– Napoli – FC Utrecht
– De Eeuwige Derby van Sofia
– Paul Gascoigne bij Lazio Roma
– De bijzondere vriendschapsband tussen Stranraer en FC Twente
– Johan Cruijff
– Een bijzonder shirt van NEC Nijmegen
– Voetbalcultuur van Kazachstan
– Trapveldjes in Bolivia
– Afscheid van Estadio Vicente Calderón
– Reportage Vorskla Poltava (Oekraïne)
– Het Amerikaanse avontuur van ADO
– Voetbal = Kunst: Barry Pirovano
en nog veel meer!

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (ter waarde van €14,95, ook verkrijgbaar in  de webshop)
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.