De plannen waren ooit zo mooi in Willebroek. Met spelers zoals Gilles de Bilde zou KVC Willebroek-Meerhof promotie naar de Tweede Klasse afdwingen. Stadion De Schalk was dan wel iets te groot voor de club, maar paste wel in deze ambitieuze plannen om een professionele voetbalclub in Willebroek te vestigen. De plannen faalden, de grote spelers trokken weg en de club ging failliet. Het stadion, dat ooit een kleine tienduizend toeschouwers kon herbergen, ligt er nu verlaten en desolaat bij. Het is overgeleverd aan de natuur en de vandalen en het is een prachtige lost ground om te bezoeken. Fotograaf Martijn Mureau dook in de geschiedenis van het stadion en legde het verval vast.

Het verlaten en vervallen Stadion De Schalk

Het verlaten en vervallen Stadion De Schalk

Moeder Natuur heeft het stadion overgenomen

Moeder Natuur neemt het stadion langzaam over

Een blik op de oude overdekte staantribune

Een blik op de oude overdekte staantribune

Vandalen houden soms flink huis in het stadion

Vandalen houden soms flink huis in het stadion

Als je De Schalk binnenloopt, verwacht je niet dat dit stadion nog maar een kleine dertig jaar oud is. In 1984 ging Willebroekse SV in het nieuwe stadion De Schalk spelen. Met de 10.000 plaatsen was het stadion eigenlijk veel te groot voor een club op het vierde niveau in België. De bestuurders van Willebroekse SV hadden echter een plan: Tweede Klasse-voetbal in Willebroek. En dat plan, dat kwam nooit uit. De club degradeerde in de jaren tachtig naar de Provinciale Klasse, om daar tot eind jaren negentig in te blijven. De club promoveerde in 1998 terug naar het vierde niveau en twee jaar later fuseerde het met Meerhof tot KVC Willebroek-Meerhof. In 2004 promoveerde de fusieclub zelfs naar de Derde Klasse en trok het onder anderen Gilles de Bilde aan. De club had ambities, maar trok niet de aandacht van het grote publiek en de sponsors. Enkele jaren later degradeerde de club en kwam het in financiële problemen. Een faillissement werd in 2010 nog afgewend, maar enkele maanden later besloot de club zich vrijwillig uit het voetbal terug te trekken. Vanaf dat moment wordt er niet meer op De Schalk gevoetbald en het stadion heeft zelfs een tijdje dienst gedaan als een plek voor kinderopvang en de scouting. Sinds die weg zijn, lijkt niemand meer naar De Schalk om te kijken.

De oude overdekte staantribune, met daarvoor wat ooit het veld was

De oude overdekte staantribune, met daarvoor wat ooit het veld was

IMG_4823b

Ingegooide ramen

De overgroeide staantribune op de korte zijde

De overgroeide staantribune op de korte zijde

De eretribune, 'trashed'

De eretribune, ‘trashed’

Dat valt te zien wanneer je het stadion inloopt. Het gras komt tot kniehoogte en de struiken hebben de tribunes ingenomen. Door de bomen kun je de oude tribunes en de reclameborden, waar de verf vanaf bladert, nog zien. De kleine overdekte staantribune aan de lange zijde van het veld ligt er nog redelijk goed bij, maar de oude eretribune is door vandalen flink toegetakeld. Hekwerken liggen plat, de ramen van de oude businessseats zijn ingegooid en enkele maanden geleden werd er zelfs een flinke brand in de eretribune gesticht. Het zorgde voor de nodige onrust onder de buurtbewoners en de politie van Willebroek patrouilleert regelmatig in het stadion om erger te voorkomen.

De doelen, waar niet meer in gescoord kan worden

De doelen, waar niet meer in gescoord kan worden

IMG_4833b

IMG_4835b

Ooit werd Stadion De Schalk door voetballiefhebbers als een van de mooiste stadion in de lagere Belgische klassen gezien. Met de overgroeide tribunes en het hoge gras is het op een andere manier mooi geworden. Het is daarmee ook een herinnering aan de mislukte ambitieuze plannen van de club uit Willebroek.

IMG_4837b

IMG_4841b

IMG_4844b

IMG_4847c

Stadion De Schalk, Willebroek

IMG_4847e