Voor de nieuwe Staantribune ging redacteur Joris van de Wier naar Malta, waar hij het Empire Stadium bezocht, het voormalige nationale stadion, maar inmiddels een ‘lost ground’. Sinds 1981 is het stadion gesloten door de eigenaar en wordt er niet meer gevoetbald. Een voorproefje uit Staantribune #10:

De bedoeling is om dure appartementen op de plek van het stadion neer te zetten, maar de overheid weigert het bestemmingsplan te wijzigen. Het gevolg is een patstelling en een stadion dat een ruïne is geworden.

Deze ruïne wil ik graag bezoeken. Helaas is er met geen mogelijkheid het stadion in te komen. Hoge muren en toegangspoortjes die dichtgelast of -gemetseld zijn, maken het onmogelijk. In het verleden was het mogelijk om via een deurtje aan de zijkant naar binnen te glippen, maar de eigenaar heeft die zwakke plek hersteld. Toch wil ik zien hoe het stadion er van binnen uitziet. Naast het Empire Stadium staat het kantoorgebouw van een verzekeringsmaatschappij. Ik vraag daar of ik vanaf hun dak een foto mag maken. Ze kijken mij aan alsof ik een rariteit ben. Daar hebben ze gelijk in natuurlijk. Na een kwartiertje heen en weer bellen mag ik het dak op. Wel onder begeleiding, want ze blijven me een mafkees vinden.

Aangevreten karkas
Eenmaal boven ben ik onder de indruk van wat ooit het Empire Stadium was. Een groot deel is afgebroken of ingestort, maar je herkent er nog altijd duidelijk een stadion in. De ironie is dat het veld nu groen is, iets dat toen hier nog gevoetbald werd nooit het geval was. Tussen de vegetatie zijn op sommige plekken de staantribunes nog zichtbaar. Er staat nog één tribune overeind, hoewel die ook niet meer is dan een aangevreten karkas dat op instorten staat. Daarachter herken ik de gekleurde huizen van misschien wel de bekendste Maltese voetbalfoto, gemaakt tijdens Malta – Engeland. Op die foto, genomen in februari 1971, staan de balkons en daken helemaal vol met mensen.

Lees de hele reportage van Joris van de Wier in Staantribune #10, te bestellen in de webshop
Andere onderwerpen in het jongste nummer zijn onder meer:
De nieuwe staantribune van PSV
De Gelderse derby tussen NEC en Vitesse
Fotoreportage Derry City
FC St. Pauli
– Maccabi Antwerpen
– Millwall FC
– Voetbalshirts
– Ryan Sanusi (Sparta)
– FC Juárez, een club uit de voormalige moordhoofdstad van Mexico
– Stadions in Argentinië
– Liberiaan Patrick Toh die op de Faeröer speelt
– Voetbalcultuur in Kosovo
– Marco van Basten en AC Milan in 1991-1992
– Schalke 04
Dit en nog veel meer leuke verhalen en mooie foto’s van onder anderen Stuart Roy Clarke in een schitterende vormgeving!

Support Staantribune!
Voor het voortbestaan van Staantribune is het van groot belang dat we voor het einde van 2017 2.000 abonnees hebben. Wil jij Staantribune meehelpen verder te groeien? Word dan abonnee. Daarmee geniet je van vele voordelen, zoals:

En dat allemaal voor het bedrag van slechts €44,95 per jaar!