Morgen zal de focus vooral gericht zijn op de twee clubs uit Manchester omdat die strijden voor de vierde plek en de daarbij behorende miljoenen. Maar eigenlijk zijn Arsenal v Aston Villa en Newcastle United v Tottenham Hotspur interessanter. Als Spurs wint of gelijkspeelt, is er namelijk voor het eerst in 21 jaar geen St. Totteringham’s Day dit seizoen. In 1995 werd Arsenal slechts twaalfde, terwijl Spurs zevende werd en dat was de laatste keer dat het gebeurde. St. Totteringham’s Day is de dag waarop Tottenham Arsenal niet meer kan achterhalen op de ranglijst. De eerste St. Totteringham’s Day was op 22 april 1911 en sindsdien zijn er vele geweest. Als Spurs boven Arsenal eindigt, is er geen St. Totteringham’s Day dat jaar en het zou zomaar kunnen dat het dit seizoen weer gebeurt. Op dit moment staat Tottenham Hotspur tweede met 37-70 (68-30) en Arsenal is derde met 37-68 (61-36). Beide spelen morgen tegen al gedegradeerde clubs.

Totteringham 2
Voor de Gooners zou het bijhalen van Tottenham een leuk einde van het seizoen zijn. Lange tijd deden de Spurs mee om de titel, terwijl Arsenal een matig seizoen draait. Sinds het nieuwe millennium aanbrak, is St. Totteringham’s Day al drie keer in maart geweest, waaronder een keertje na 28 wedstrijden (in 2004, het seizoen waarin Arsenal ongeslagen kampioen werd). Uiteindelijk eindigden de Gunners het seizoen met negentig punten, het dubbele aantal van Spurs.

Totteringham 3
Lasagna Day
De St. Totteringham’s Day van twee seizoenen later was nog mooier voor de Gooners. Arsenal stond voorafgaand aan de laatste speeldag vijfde, twee punten achter Tottenham Hotspur, en versloeg thuis Wigan met 4-2. Ondertussen werd bekend dat de Spurs met 2-1 uit bij West Ham hadden verloren. Dat betekende niet alleen dat Arsenal de laatste Champions League-plek pakte, maar ook dat het alsnog St. Totteringham’s Day was. Bij Tottenham gaven ze de schuld aan bedorven lasagne, wat voor nog meer plezier zorgde bij Arsenal. Om het nog mooier te maken: de Gunners speelden die dag voor het laatst op Highbury.
arsenal-wigan westham-spurs
Een seizoen later werd St. Totteringham’s Day gevierd op White Hart Lane, nadat de derby daar in 2-2 eindigde. Weer een jaar later was het de vroegste datum ooit (9 maart, na 29 wedstrijden) voor St. Totteringham’s Day. In zowel 2011 als 2012 werd de heilige dag voor de Gooners gevierd in de laatste speelronde en dat kan morgen weer het geval zijn.

PS Bij Arsenal noemen ze de fans Gooners en de spelers Gunners.