Met Boleyn Ground is deze week weer een van de iconische stadions in Londen verdwenen. Tien jaar geleden werd een nog befaamder stadion verlaten: Highbury. Een van de mooiste stadions die ooit in Engeland heeft gestaan. Van het Emirates ben ik geen fan, maar ik vind het mooi dat de beroemde ‘Arsenal Clock’ van de Clock End is meegegaan. Je ziet de klok hangen als je naar Emirates Stadium toeloopt, vanaf de Clock End Bridge.

Het ophangen van de klok in het stadion was een idee van de legendarische Arsenal-manager (en innovator) Herbert Chapman. Destijds had bijna niemand een horloge en zo konden de fans zien hoe lang er nog gespeeld moest worden, iets waar scheidsrechters minder blij mee waren. Er werd dan ook geklaagd over de klok, maar Chapman liet hem hangen. De klok werd in 1928 opgehangen bij de Laundry End en zou in 1935 verhuizen naar de overkant, de College End. Die tribune kreeg snel daarna de naam Clock End.

In 2006 was het over voor Highbury en verhuisde de klok naar het nieuwe stadion. Er waren een flinke hijskraan, vier man en negen uur voor nodig, maar al tien jaar is de legendarische klok de blikvanger als je naar het nieuwe stadion loopt.