Toen om 02.30 uur de wekker ging, drukte ik niet zoals gebruikelijk de snoozeknop een paar keer in. Ik sprong snel onder de douche en na een cappuccino reed ik richting Schiphol. Eindelijk weer op weg naar het beloofde voetballand, Engeland. Toch voelde het dit keer iets anders. Tijdens de rit vroeg ik mijzelf af waaraan dat nu precies lag. Toen ik rechts van mij opeens een slaperige stem hoorde vragen hoelang het nog rijden was, wist ik het. Ik ging niet met een stel vrienden op pad, maar met mijn vriendin.

Een paar weken eerder nam ik de speelschema’s in Engeland onder de loep om te bepalen welke wedstrijd ik zou bezoeken. Eén duel sprong er bovenuit: Brentford FC v Cardiff City in het Championship. Omdat Griffin Park komende zomer zou worden gesloopt en Brentford naar een modern stadion zou verhuizen, was de keuze simpel. Een stadion met op elke hoek een pub, zoiets unieks wilde ik graag gezien hebben. (In Brentford kwam ik erachter dat The Bees volgend seizoen ook nog gewoon op Griffin Park spelen).

Helaas werd mijn enthousiasme om dit legendarische stadion te bezoeken niet door anderen gedeeld. Ik ging ervan uit dat ik deze beleving alleen moest gaan meemaken. Er was echter nog een laatste optie: mijn vriendin. Omdat ze nog nooit in Londen was geweest, dacht ik een goede kans te maken om haar over te halen mee te gaan. Zij mocht de planning overdag maken, met de gebruikelijke toeristische attracties. Maar de avond zou in het teken staan van Brentford FC, Griffin Park en pubs. Na dit voorstel netjes in een degelijk bericht te hebben gestuurd, kreeg ik snel een bevestiging dat ze het een heel goed idee vond.

Brentford 2
En voor we het wisten, stonden we enige weken later in hartje Londen. Na de toerist te hebben uitgehangen, was het ’s avonds eindelijk tijd voor mijn doel van de reis: Griffin Park. Bij het stadion bezochten we de pubs The Royal Princess, Royal Oak en The Griffin. Een enthousiaste fotograaf wilde mijn vriendin en mij op de foto zetten voor een goed doel. Toen hij hoorde dat wij uit Nederland kwamen voor zijn Brentford, was hij verkocht en kwamen we het eerste halfuur niet meer van hem af. Het enthousiasme spatte ervan af met talloze verhalen over Brentford.Brentford 3
Bij The Griffin moest ik mijn vriendin wel enigszins overhalen om naar binnen te gaan, omdat er op dat moment alleen maar kale mannen met tatoeages voor de deur stonden. Maar het was haar de zenuwen waard. Midden in een woonwijk op straat staan met een pint, supporters van Brentford en Cardiff door elkaar en relaxed over voetbal praten: dat kan ik mij in Nederland niet voorstellen en juist daarom genoot ik ervan. On top of that vroegen een paar attente Brentford-supporters wat zo’n pretty girl bij het voetbal deed. Ik voelde mij een gezegend man.

Brentford 15
We stonden op de staantribune achter het doel waar de fanatieke aanhang van Brentford huist. De Brentford-supporters waren erg creatief in het bedenken van originele songs richting de Cardiff-spelers en -aanhang. The Bees speelden fel en vlogen er bovenop, maar hielpen helaas ook aardige kansen om zeep. Ik dacht zonder gejuicht te hebben weer huiswaarts te moeten keren, tot de thuisploeg zeven minuten voor tijd op voorsprong kwam en drie minuten later de stand verdubbelde. De aansluitingstreffer van Cardiff kwam te laat en Brentford hield de drie punten in Griffin Park.

Tijdens de wedstrijd kwamen de supporters om ons heen erachter dat wij niet uit Londen kwamen. Toen zij hoorden dat wij speciaal uit Nederland waren gekomen om hun Brentford te bezoeken, werden we als helden geëerd. Vele handen werden geschud en we werden getrakteerd op veel pints van onze nieuwe Brentfordse vrienden en geschiedenislessen over hun trots. Toen ik dacht dat mijn beurt om een rondje te halen, werd ik even op mijn plek gezet: “We buy your beer mate, cheers.” En er volgden nog vele nieuwe pints.
Brentford 16
Griffin Park is een plek waar het nog puur om voetbal draait. Ik kan iedereen aanraden om erheen te gaan, voordat het stadion echt wordt gesloopt.

Tijmen Beerepoot
Staantribune-volger

Heb je ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op deze website geplaatst.