Alle promovendi zijn dit jaar verrassend goed gestart in de Premier League, waarbij vooral de prestaties van Huddersfield Town opvallen. De piepkleine club uit West-Yorkshire won vorige week van Manchester United en hoopt dat Liverpool morgen de volgende scalp wordt. Het zal een broedermoord zijn, want de manager Jürgen Klopp en David Wagner zijn goede vrienden.

“Huddersfield voetbalde zoals ik het graag zie. Zij speelden met alles wat ze hebben: agressie, doorzettingsvermogen, motivatie en opofferingsgezindheid. Daarom won vandaag het team dat verdiende te winnen. Heel simpel.” Het waren mooie woorden van José Mourinho voor Huddersfield Town na de 2-1 overwinning op Manchester United. De drie punten waren ook nodig. Huddersfield startte het seizoen geweldig met twee overwinningen, maar daarna begon het stroef te gaan meet een 0-4 nederlaag tegen Tottenham Hotspur als dieptepunt. De kenners, die voorafgaand aan het seizoen een kansloze missie voor Huddersfield voorspelden, leken gelijk te krijgen. Misschien vliegen de Terriers er ook wel uit, maar het team heeft laten zien dat het niet zonder slag of stoot zal gaan.

Liverpool is dus gewaarschuwd. Maar de kans dat Klopp Huddersfield zal onderschatten, is heel klein. Beide managers kennen elkaar ontzettend goed. Het zijn beste vrienden. In 2005 was het David Wagner, die met Klopp samenwerkte bij Mainz en Borussia Dortmund, die het vrijgezellenfeest van de huidige manager van Liverpool organiseerde. Verkleed als vijfentwintig kerstmannen zetten zij Mainz op stelten. Tegenover FourFourTwo vertelde Wagner over het feest: “In Duitsland hebben we veel kerstmarkten en een van de grootste van het land is die in Mainz. Dat leek mij een mooie plek voor het feest. Probleem was dat iedereen in de stad Jürgen natuurlijk kende. Daarom deed iedereen een masker op en liepen we daar rond als kerstmannen. Ik ben niet de beste drinker. Na twee glazen is het al genoeg voor mij. Jürgen is daar veel beter in. Ik was ontzettend dronken en van de speech die ik heb gegeven, herinner ik mij niet veel meer.”

Wagner vroeg ook advies aan Klopp, toen Huddersfield Town hem twee jaar geleden benaderde om manager te worden. Klopp adviseerde hem om het te doen en daarvan hebben zowel Wagner als Huddersfield geen spijt gehad. Met een van de kleinste begrotingen van de Championship bereikten de Terriers de play-offs. In de finale werd het Reading van Jaap Stam na strafschoppen verslagen en Huddersfield promoveerde naar de Premier League. In 1972 was de club voor het laatst op het hoogste niveau uitgekomen. Terwijl de penalty’s werden genomen, zat Jürgen Klopp gespannen voor de televisie te kijken. In The Mirror zei Klopp over die dag: “David had mij uitgenodigd om te komen, maar ik was bang dat ik dan de aandacht zou trekken. Ik wilde niet naar het stadion gaan en dan steeds een camera op mijn gezicht hebben. Die dag moest het om David gaan. Ik ging kapot van de zenuwen. Na afloop heb ik gehuild als een baby.”

Morgen wordt die vriendschap voor negentig minuten aan de kant gezet. In de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd haalde Wagner de vriendschap tussen beide aan. “Op het moment dat ik manager werd bij Huddersfield heb ik nooit gedacht dat wij tegen Liverpool zouden spelen, maar morgen gaat het gebeuren. Wij hebben nooit tegenover elkaar gestaan in een echte wedstrijd. Het is erg bijzonder, want Jürgen en ik zijn ontzettend goede vrienden. Ik zie Jürgen zelfs meer als een familielid dan als een vriend. Het is een speciale wedstrijd, omdat hij mijn beste vriend is maar het meest bijzondere aan deze wedstrijd is dat Huddersfield hier op Anfield staat. Dat is al zo lang geleden en laat zien hoe ver de club is gekomen.”

Liverpool – Huddersfield Town op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt Liverpool – Huddersfield Town zaterdag vanaf 16:00 uur live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.