Staantribune besteedt, in aanloop naar De Dag van de Verdwenen Clubs, de komende tijd veel aandacht aan de clubs die (recent) zijn verdwenen uit het betaalde voetbal: SVV, Wageningen, Veendam, RBC, Haarlem, FC Amsterdam, Vlissingen, Amersfoort, AGOVV en Vlaardingen. Zo bezocht Bob Vellinga meer dan tweehonderd verschillende clubs in het betaaldvoetbal en de amateurs met zijn club SVV.

SVV was in mijn tienerjaren de club op loopafstand, die bij thuiswedstrijden enkele honderden toeschouwers naar sportpark Harga lokte en onderin de eerste divisie meehobbelde. Mijn eerste uitwedstrijd bezocht ik voor het periodekampioenschap bij De Graafschap. Ondanks de 2-3 winst ging de periode naar Vitesse.

In het seizoen 1987-1988 introduceerde SVV seizoenkaarten voor vijfentwintig gulden. Ik vond een vast plekje achter het doel van de tegenstander met mijn rood-groene nylon vlag. De mooiste thuiswedstrijd in deze periode was voor de beker tegen De Graafschap. Vanwege de regen mochten alle supporters op de hoofdtribune plaatsnemen. Na een spannende pot werd het na verlenging 4-3. Het ‘Hand in Hand Kameraden voor SVV’ galmde over Harga. Dat verder kleurloze seizoen volgde ik op eigen gelegenheid de uitwedstrijden tegen Excelsior, FC Wageningen, MVV en het destijds ongenaakbare RKC.

Aan de Spaanse kust vernam ik in de krant dat SVV de boeken dicht ging doen, maar na een hulpkreet van spelers als Henk Salari, Hans Loovens en Jan van der Velden wist de club Mercedes-dealer John van Dijk als sponsor te strikken. De drie seizoenen daarna kwam alles in een stroomversnelling. Er kwamen veel meer toeschouwers op de thuiswedstrijden af en er ontstond zowaar een groepje dat meereisde naar uitwedstrijden tegen onder andere FC Den Haag, Telstar, RBC in het oude stadion De Luiten en DS’79.0013291_copa-football-svv-schiedam-retro-shirt

SVV begon het seizoen 1989-1990 als favoriet voor de titel. Het was bijzonder wat de vliegende start in Schiedam losmaakte. Er was een oefenpot tegen het FC Barcelona van Cruijff op Harga, er reden vijf volle bussen naar Emmen en er gingen maar liefst vijfhonderd supporters mee naar Heerenveen, dat toen nog een stabiele eerste divisionist was. In een uitverkocht huis pakte SVV tegen Excelsior de tweede periodetitel. Het kon niet op. Bingokoning Gerrit Suttorp (altijd prominent aanwezig op Harga met zijn yell “Om op SVV’ers!”) zorgde voor de sfeer tijdens de busreizen. Concurrent NAC werd in De Kuip met 2-0 verslagen en aan de Beatrixstraat op 1-1 gehouden. In april konden we na een 1-1 gelijkspel bij Excelsior de titel vieren. Een onwezenlijke ervaring voor mij als supporter, met een huldiging op de Grote Markt en een supportersreceptie op Harga. Over het kampioensfeest van SVV werd ook een film gemaakt.

Eredivisie
Het jaar in de eredivisie werd echter een deceptie. Harga was niet geschikt, de gemeente gaf geen toestemming voor de bouw van een nieuw stadion en dus moesten we uitwijken. In plaats van het nabijgelegen Spangen werd het De Kuip. Spelen in het grote stadion is een paar keer leuk, maar de animo en de sfeer werden snel minder. Regelmatig waren er meer supporters van de tegenpartij aanwezig dan fans van SVV. Voor het gemak werd er vaak maar één tribune geopend. Vanwege een jaar dienstplicht moest ik helaas een aantal uitwedstrijden laten schieten, niet wetende dat het maar bij een jaar zou blijven. Ik stond onder meer op een verloren donderdagavond als enige Schiedammer in het uitvak van de Meer, 2-0 verlies. Uiteindelijk kwam, na de gewonnen beslissingswedstrijden met opnieuw NAC, het hoge woord eruit: een fusie met FC Dordrecht. Ik ben er nooit gaan kijken.

dordrecht90_2

Waar veel Schiedammers zijn overgestapt naar een andere betaald voetbalclub, ben ik SVV trouw gebleven. De club leefde voort als de paar jaar ervoor opgerichte amateurtak in de vierde klasse. Een rouwperiode. In 1992-1993 streed SVV met SMC om de titel met een memorabele beslissingswedstrijd voor 2.500 mensen en een winnende goal vlak voor tijd van SVV-icoon Peter van Velzen.

Sindsdien heb ik jarenlang zo’n beetje alle wedstrijden gezien en ben ik het amateurvoetbal gaan waarderen. Het leent zich uitstekend voor leuke fietstochten, mijn andere hobby. Even via Scheveningen naar Poeldijk en de dag van een verre uitwedstrijd is al snel geslaagd, ook al krijg je flink op je falie. Het is prachtig om steeds weer nieuwe clubs te bezoeken en door de vele promoties en degradaties was die mogelijkheid er ruimschoots.

In 1997 fuseerde SVV met SMC en gingen we als SVVSMC in neutraal oranje-zwart spelen. We stegen naar de eerste klasse en met behoorlijke financiële bijdragen vanuit de autobranche haalden we in vier seizoenen de hoofdklasse. Met voor mij als leuke bijkomstigheid: uitdagende fietstochten naar Almere en diverse teams in onder meer Amsterdam, Tiel, Waalwijk, Hoorn, Halsteren, Utrecht en Soest. Het voetbal was prima en het was een gezellige tijd. Ik ben een aantal keren met de fiets onderin de supportersbus terug naar Schiedam gegaan. In 2005, het jaar met John de Wolf als trainer, was de koek op en degradeerden we vervolgens drie keer op rij.

In 2011 werd in een buitengewone ledenvergadering besloten dat we na veertien jaar weer onder de naam SVV én in het oude rood-groene tenue gingen spelen. Een gloriemomentje. Mijn exemplaar uit 1989 met sponsor Van Dijk erop had ik de jaren ervoor vaak bij wedstrijden gedragen, iets wat bij ouderen altijd leuke reacties teweegbracht.

De seizoenen daarna werd een gooi gedaan naar het record ‘Mislopen promotie naar Tweede Klasse’, wat maar liefst zeven keer gebeurde. In 2015 degradeerden we na een uittocht van spelers kansloos, met meer dan honderd tegendoelpunten. Ook een aparte ervaring. Ooit zullen er vast wel weer successen komen.

harga

Foto’s Harga: Stadiongebod

Wil je oude tijden herleven? Kom dan naar de Dag van de Verdwenen Clubs op zaterdag 25 november. Abonnees van Staantribune hebben gratis toegang (wel aanmelden via info@staantribune.nl!), tickets voor niet-leden zijn te koop in de webshop.